Listopad 16, 2019 3326

U sklopu projekta Sigurnost na vodi osposobljeno je 11 juniora spasilaca

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice , u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je i provelo tečaj junior – spasilac koji je trajao tri dana, a uspješno ga je prošlo 11 polaznika, učenika sedmih razreda  Osnovne škole Vodice.

Tečaju koji intenzivno traje tri dana od 8 do 18 sati  je vodila Tanja Marinković stručna suradnica službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja pri Hrvatskom Crvenom križu, prvu pomoć s polaznicima je odradila  dr.Vanja Letica, predavač prve pomoći.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). Teorijski i praktični dio nastave odradili su u hotelu Punta u Vodicama  koji je za potrebe edukacije ustupio besplatno na korištenje bazen te im se ovim putem Crveni križ grada Vodica najiskrenije zahvaljuje.

Nakon dva dana predavanja, svi polaznici su trećeg dana uspješno položili teorijski i praktični dio ispita nakon čega su im podijeljene i diplome.

Bio je to vikend zabave, učenja, plivanja kroz koji su djeca upoznata s rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti prvo sebe ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.

S navršenih 18 godina polaznici mogu pristupiti edukaciji za spasioca i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati posao Spasioca.

Iza polaznika je prvi korak na tom putu, jer će nakon trodnevnog tečaja i uspješno položenog ispita steći diplomu Juniora spasioca.djelomob1.jpg