Kolovoz 30, 2013 3854

Kamena kaciga za kornatske heroje: ni nakon šest godina tuga ne jenjava

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Na današnji dan prije šest godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu stradalo je 12 vatrogasaca.
Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali, uz teške opekline po tijelu, prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

Na obilježavanje šeste godišnjice Kornatske tragedije koja se održava danas na otoku Kornatu iz Vodica je u ranim jutarnjim satima krenuo brod sa obiteljima poginulih vatrogasca i brojnim mještanima Vodica. Kod kapelice sv Florijana u 11 sati služena je misa zadušnica, a potom su položeni vijenci i svijeće na mjestima stradalih vatrogasaca.

Na središnjem mjestu događanja ovogodišnjeg Mimohoda sjećanja na Obali Vladimira Nazora tokom jutra pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice predvođeni sa našim samoukim umjetnikom Josipom Jolom Matešom napravili su kamenu kacigu od prirodnog kamena i pločica.

Ovogodišnji Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce održati će se u Vodicama, u nedjelju, 01.09.2013. s početkom u 17:00h.
Mimohod će krenuti od spomenika branitelja – Obala Juričev Ive Cota (kod nove pošte) s početkom u 17:00h (okupljanje do 16:30h). Kretat će se rivom do vodičkoga guvna na kojem će biti ceremonija. Nastavit će se Prvomajskom ulicom prema parku u kojem će se zapaliti svijeće na novom spomeniku. Nakon toga mimohod se nastavlja do vodičkoga groblja na kojem će biti molitva i polaganje cvijeća i svijeća na grobove naših vatrogasaca.

{datsopic:3940 left}{datsopic:3941 left}{datsopic:3942 left}{datsopic:3943 left}

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg