Listopad 26, 2019 3371 HRT

Vlada je donijela novu uredbu o gospodarenju otpadom: Hoće li nam računi za odvoz smeća biti veći?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nova uredbu o gospodarenju otpadom koju je donijela Vlada komunalnim društvima stvara problem. Naime, sva kućanstva trebala bi plaćati fiksni i varijabilni dio cijene odvoza. Novost je da fiksni više ne ovisi o broju članova kućanstva, a i poslovni subjekti svrstavaju se u kategorije, neovisno o veličini. Neka komunalna društva upozoravaju da je takav način formiranja cijene nepravedan i da se očekuju velika poskupljenja. – piše portal HRT-a

Zbog nepravednog načina obračuna komunalna društva Primorsko-goranske županije tražila su i ocjenu ustavnosti. Tvrde, zbog fiksnog dijela 60 posto kućanstava plaćat će veću cijenu odvoza otpada.
- Način obračuna kojim isti iznos plaća kućanstvo od jednog ili deset članova kućanstva i kojim isti iznos plaća hostel od pet soba i hotel od sto soba sasvim je suprotan onome čemu smo svi težili i mukotrpno radili na tome mjesecima, a to je pravednije plaćanje odvoza otpada za sve korisnike, poručuju.

Pravedniji za sve trebao bi biti varijabilni dio cijene - koji će ovisiti o količini bačenog smeća. Fiksni pak dio određuje lokalna samouprava. 

Resorni ministar Tomislav Ćorić smatra da onaj tko je uredbu dočekao nespreman - ima problem. Rješavanje je na čelnicima lokalnih jedinica i njihovim timovima, kaže Ćorić te dodaje kako postoji niz jedinica lokalne samouprave na koje donošenje uredbe neće utjecati. - piše portal HRT-a

Poslijednja izmjena dana Subota, 26 Listopad 2019 22:10
djelomob1.jpg