Studeni 03, 2019 5389

Zatečeni time da Prvića nema u sustavu odvodnje Srima-Vodice-Tribunj

ZBOR MJEŠTANA PRVIĆ ŠEPURINE TRAŽI ODGOVORE: Gdje je nestao Prvić iz projekta? Udavit ćemo se u vlastitim fekalijama!

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Zbor mještana Prvić Šepurine uz prisutnost medija danas je raspravljao o sustavu odvodnje Srima-Vodice-Tribunj i mjestu otoka Prvića u tom sustavu kako bi se prvobitno planirano i ostvarilo. Naime, situacija je za plakanje - kažu iz Mjesnog odbora, prvobitno je Prvić bio sastavni dio tog sustava te su takvim projektom u dva navrata povučeni novci iz EU fondova, a danas ga nema nigdje. 

-    Tamo negdje pred ljeto stidljivo su se počele pojavljivati informacije da je otok Prvić isključen iz sustava odvodnje Srima-Vodice-Tribunj. Mi smo kao Mjesni odbor poduzeli određene radnje, informirali smo se u Gradu Vodicama i pisali Vodovodu i odvodnji te nismo dobili nikakve odgovore. Opravdanje je da nema financijske isplativosti na otoku na kojem živi samo 300 stanovnika. Nitko pri tome  nije uzeo u obzir činjenicu da nas preko ljeta ovdje ima 5-6 tisuća. Gdje taj otpad, prije svega fekalni, završi? Opet u moru, naveo je u uvodu Goran Kursar iz MO Prvić Šepurine.

Na Zbor su pozvani gradonačelnica, župan, direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica kako bi im danas dali odgovore, no žao im je što nitko od njih, a ni njihovih predstavnika nije došao.

-    Internet je zlatna stvar te smo listajući se prisjećali i informirali. Kako smo mi dio Vodica, onda su na otoku Prviću 2004.-2005. zamislili da imamo autonomni sustav – na punti luke bi bio jedan ispust u more. S jednim takvim projektom su kandidirali su pred pristupne fondove Europskoj uniji. Taj projekt nije prošao. Netko im je signalizirao da u to uključe ovaj biserni otok što bi bio motiv da se odriješi ta kesa novaca. Oni su to uvažili. Sad su prostorni plan opet izmijenili i priključili nas te je to prošlo.

Trebalo je izraditi idejni projekt i ishoditi lokacijsku dozvolu čija je vrijednost 115 milijuna kuna. To je potrošeno da bi se izradio mehaničko biološki pročistač na Selinama s ispustom u more. Bilo je predviđeno da se naprave crpne stanice ispred stare škole, i to je napravljeno, a to je bio primarni kanalizacijski cjevovod.

- Druga faza je trebala biti od 2017. do 2019., na otoku je bilo predviđeno pet crpnih stanica. Pročitali smo da je taj novac povučen, a radi se o 250 milijuna kuna. Što je s tim? Udavit ćemo se u vlastitim fekalijama ovdje, tko to može apsorbirati, pogotovo kad nas je preko ljeta ovdje toliko.

2006. godine je grad Vodice formirao svoju firmu Odvodnja d.o.o., ta firma se jednostavno ugasila, a Vodovod i odvodnja Šibenik su preuzeli brigu oko realizacije izgradnje ovakvog velikog sustava. -    U toj projektnoj dokumentaciji su isključili sjeverni dio Šepurine i tu petu crpnu stanicu koja je tamo bila smještena, a Luka i ostali dio je bio obuhvaćen i sve do prošlog proljeća kad smo mi bili na sastanku u Vodovodu, sve je to figuriralo i mi smo trebali biti dio tog sustava. Čak smo dobili i kartu na kojoj se točno vidi gdje će prolaziti taj cjevovod, kako će priključci biti napravljeni i sve ostalo. I onda se dogodi – nema nas! 

Pitao se: Tko ima pravo mijenjati te projekte i nekoga isključivati? Kažu nije financijski isplativo, a je li bio isplativ vodovod kad se gradio na otoku? Je li financijski isplativ sustav elektrifikacije otoka? 

-    Sve to zasigurno nije pa zato i postoje subvencije, zato država brine o takvim sredinama kao što je otok. Oni moraju uskočiti i potpomoći. Zašto nije zatražena dozvola i zašto su nas isključili iz sustava mi još uvijek ne znamo. Neki kažu financijska neisplativost.

U diskusiju Mjesnog odbora u kojem su bili još i Goran Franić, Nedjeljko Grubelić te predsjednica Danijel Antulov su se uključili i prisutni. Sumještanka Sanja Komljenović je naglasila i da gornji dio Šepurina od samog starta nije predviđen u projektu.

-    Ima više od 5-6 registriranih iznajmljivača te nikako ne smijemo biti van toga. Moramo inzistirati da naprave novi projekt da i nas uključe. Plaćamo dobre poreze na iznajmljivanje, dobivamo sve račune za oborinske vode i sve ostalo, a nemamo nikakve infrastrukture. 

Druga sumještanka, Ivana Grbelja, kazala je da je napravljen Idejni plan za Prvić i on je usvojen, a glavni projekti, isto tako napravljeni i tek je na dobivanju dozvola. 

-    Ako nema dozvole, nema ni troškovnika, a onda ne možemo ni ići prema europskim fondovima. To treba ubrzati i tako se može. 

Tisuće ljudi će dogodine doći kupati se ovdje u čisto more za razliku od vodičkog pa kad jednog dana isplivaju fekalije svi će se pitati kako to. Moramo svi biti mnogo glasniji u dobivanju svojih prava. Zaboravili ste da ste snagom svoga puka izgradili ovaj vodovod s azbestnim cijevima koje danas bilježe ne znam koju godišnjicu te su danas potencijalno kancerogene, dodao je Goran Kursar.

-    Izgradnja bi značila zamjenu kompletnog vodovoda. Sve to treba potegnuti kao stvar koja je neophodna za ovaj otok. On nema tristo stanovnika, on ljeti ima koliko Vodice u zimi. Pregazit će nas i pokupovati za sitne novce, naglasio je.

Na kraju su iz Mjesnog odbora zaključili kako su radili uvijek sami svojim rukama, a na njihovoj zemlji danas drugi zapovijedaju.

-    Ako treba preko ljeta zatvoriti ćemo kanal i ne može. Nema druge, kazao je Goran Kursar te naglasio na kraju da se otok Prvić vrati u sustav odvodnje, bez ikakvih izuzeća, što su svi nazočni prihvatili.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 03 Studeni 2019 17:01
djelomob1.jpg