25 Stu 2019 DVD Split
  1405

Požar u Splitu – primjer neodgovornog ponašanja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Jučerašnji požar stana u Splitu još jednom je pokazao s kakvim se opasnostima vatrogasci svakodnevno susreću. Dramatične snimke i fotografije iscrpljenih vatrogasaca nakon intervencije brzo su obišle javnost, ali i ponovno otvorile temu odgovornosti pojedinca po pitanju protupožarne zaštite. 

Dojava o požaru stana u Splitu zaprimljena je u Županijskom vatrogasnom operativnom centru Split u 9:06. Radilo se o požaru stana na 5. katu koji je u potpunosti izgorio, a požar je zahvatio balkone na 6. i 7. katu, ali se nije proširio na unutrašnjost tih stanova. Za vrijeme gašenja ozlijeđena su četiri vatrogasaca (dvojica su dehidrirala i imala temperaturni šok, treći je imao problema s disanjem te je obrađen na plućnom odjelu KBC-a Split, dok je četvrti zadobio porezotinu prsta i kirurški je obrađen). Ozlijeđena je i jedna prolaznica od krhotina stakla. 

Na intervenciji je ukupno sudjelovalo 50 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-a Split te DVD-ova Žrnovnica, Vranjic i Split. Požar je lokaliziran u 12:06, a ugašen u 17:15 sati.

Gašenje požara u visokim objektima najzahtjevnija je vatrogasna intervencija. Ionako tešku situaciju zakomplicirala su dva faktora povezana isključivo s nemarom pojedinca. Prvi problem je bio nemogućnost prilaza objektu zbog parkiranih vozila. Kako bi omogućili prilaz vatrogascima, djelatnici „Split parkinga“ su morali premjestiti nekoliko vozila.  Vatrogasci su na većoj udaljenosti postavili vozila i morali razvlačiti cijevi do samog objekta što u ovakvim situacijama oduzima dragocjeno vrijeme. 

Druga otežavajuća okolnost za vatrogasce je bila velika količina gorivog materijala koji je vlasnik stana skupljao i skladištio u stanu, zbog čega se u ovom požaru stvorila  vrlo visoka temperatura što je otežavalo gašenje. O visini temperature svjedoče i fotografije rastopljene vatrogasne opreme. U današnjim kućanstvima se nalazi velika količina lakozapaljivog materijala; od drvenog namještaja, plastike korištene u kućanstvu, odjeće do plinskih boca. Skladištenje dodatnih količina materijala povećava požarno opterećenje objekta i izravno ugrožava sustanare, ali i gasitelje. 

Jučerašnji je požar primjer kako neodgovorno ponašanje pojedinca može imati katastrofalne posljedice. Još jednom pozivamo građane na odgovorno ponašanje. 

Vatrogasci savjetuju:
-    ne parkirajte vozila na vatrogasnim prilazima
-    ne skladištite zapaljive materijale u kućanstvu
-    stubišta u zgradama moraju biti prohodna
-    redovito održavajte vatrogasne aparate.

Ukoliko primjetite požar odmah obavijestite vatrogasce na broj 193.

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close