Studeni 29, 2019 4485

Drugu godinu zaredom, Eko udruga Šepurine i TZ Vodice osvajaju drugu nagradu na projektu Od izvora do mora

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

U akciji čišćenja prošlog lipnja pedesetak se volontera, članova udruge Ekološke udruge „Šepurine“, uz podršku Turističke zajednice grada Vodica, pobrinulo za ljepšu budućnost Faustova otoka

Dodjelom nagrada završena je druga godina društvenoodgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama provodi s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

Gotovo 15 tona ambalažnoga i drugoga otpada prikupljeno je u 13 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora koje su udruge civilnoga društva organizirale u sklopu Coca-Colina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora. U drugoj godini održavanja projekta organizatorima najuspješnijih akcija čišćenja dodijeljene su novčane nagrade u sklopu konferencije 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Konvencijskome centru hotela Amadria Park.

U ovogodišnjim akcijama, koje su od travnja do kraja listopada organizirane u Velikoj Gorici, Čakovcu, Svetoj Nedelji, Ližnjanu, Marčani, Sisku, Buzetu, Novome Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku, Prviću i Olibu, više od 780 sudionika prikupilo je gotovo 15 tona otpada, a tri udruge u čijim je akcijama prikupljeno najviše otpada po sudioniku nagrađene su novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kn. – prenosimo s portala jatrgovac.com

Prvo mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojili su Infocentar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra, drugo mjesto i nagrada od 10.000 kuna pripala je ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je uz podršku Turističke zajednice grada Vodica u akciji prikupila ukupno 2.065 kilograma, odnosno 41 kilogram otpada po svakome od 50 sudionika. 

 „Ovom akcijom željeli smo još jednom doprinijeti očuvanju ljepote i čistoće otoka te osvijestiti mjesno stanovništvo i goste o zajedničkoj odgovornosti prema prirodi. Ako želimo da Prvić i dalje ostane prepoznat po predivnim plažama i kristalno čistome tirkiznom moru, svi se moramo brinuti za okoliš te potaknuti naše sugrađane i posjetitelje na odgovorno ponašanje tijekom boravka na otoku, što znači ne samo uklanjanje otpada iz okoliša, nego i njegovo zbrinjavanje na odgovarajući način, a ne bacanje tamo gdje mu nije mjesto. To je jedini način da i buduće generacije uživaju u prekrasnim otočnim uvalama Faustova otoka”, izjavila je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.