Prosinac 05, 2019 2406

Župan Goran Pauk na 137. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Bruxellesu se održava 137. sjednica Odbora regija na kojoj sudjeluju šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, voditelj hrvatske delegacije, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Tijekom dva dana plenarne sjednice, raspravlja se o brojnim važnim pitanjima Europske unije. Tako je na zasjedanju održano izlaganje na temu : „Stanje Europske unije: stajalište regija i gradova“, gdje je u nazočnosti predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, predsjednik Lambertz govorio o očekivanjima gradova i regija u pogledu novog mandata EU-a za razdoblje 2019. – 2024., uključujući dugoročni proračun EU-a. U izlaganju je bilo govora i o načinu na koji će regije i gradovi pridonijeti konferenciji o budućnosti Europe koju je najavila predsjednica Komisije von der Leyen i koja će se održati tijekom iduće dvije godine. U ovoj raspravi koja se podudara s proslavom 25. obljetnice Europskog odbora regija, župan Dobroslavić iznio je očekivanja naših regija i gradova u pogledu novog mandata EU-a.

25. obljetnicu Europski odbor regija proslavio je promišljajući o prošlosti i budućnosti. U raspravi na plenarnoj sjednici sudjelovali su mnogi bivši predsjednici OR-a, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, zastupnica u EP-u i članica odbora platforme EU40 Eva Maydell te bivša povjerenica za regionalnu politiku EU-a Monika Wulf-Mathies.

Odbor regija usvojio je rezoluciju „Doprinos regija i gradova Zelenom dogovoru“ za koji se očekuje da će biti nova vodeća klimatska politika Europske komisije. Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici skupina mladih lokalnih političara iz cijele Europe predali su svoje zahtjeve EU-u, u vezi s klimatskim promjenama. Iz Hrvatske su to Julija Ježina, zamjenica načelnika općine Murter-Kornati te Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Cresa.

Na plenarnom zasjedanju usvajat će se mišljenja : Europski okvir za regulatorne odgovore u vezi s ekonomijom suradnje, Rad na platformama-regulatorni izazovi na lokalnoj i regionalnoj razini, Izazovi metropolskih regija i njihov položaj u budućoj kohezijskoj politici nakon 2020.; Makroregionalna strategija za karpatsku regiju; Poboljšanje administrativnog kapaciteta lokalnih i regionalnih vlasti radi jačanja ulaganja i strukturnih reformi u razdoblju 2021.-2027.; Akcijski plan za borbu protiv dezinformiranja, Istočno partnerstvo; Potencijal željezničkog sektora u ostvarivanju prioriteta politike u EU-a, te Izvješće o politici tržišnog natjecanja za 2018.

Ovo plenarno zasjedanje je ujedno i posljednje u ovom petogodišnjem sazivu Europskog odbora regija. U tijeku je priprema za konstituiranje novog saziva kroz proceduru prijedloga delegata od strane država članica prema Vijeću EU-a koje će imenovati novi saziv početkom veljače 2020. godine.

djelomob1.jpg