Prosinac 18, 2019 3318

U Vodicama održan sastanak s predstojnicima ureda državne uprave

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon potpisivanja Sporazuma o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama, koje su župani pojedinačno potpisali s ministrom uprave Ivanom Malenicom 16. prosinca u Koprivnici, jučer popodne je održan sastanak i s predstojnicima ureda državne uprave u Vodicama.

Uz ministra uprave Ivana Malenicu i državnu tajnicu Ministarstva uprave Josipu Rimac i ministra državne imovine Maria Banožića sastanku je prisustvovao i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. 

Podsjećamo, reforma javne uprave zahtijevala je promjenu 66 zakona, a ministar Malenica izrazio je zadovoljstvo dinamikom procesa od preuzimanja funkcije ministra. Do sada su uredi državne uprave i županijske službe predstavljali dva sustava koja su se ispreplitala na terenu, ali reformom će jedinstveni sustav građanima pružiti bržu i efikasniju javnu upravu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk zahvalio je predstojnicima na kooperativnosti u cijelom procesu pripreme reforme. „Županije se godinama zalažu za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju jer čvrsto vjerujemo u načelo supsidijarnosti i potrebu da se poslovi iz domene javne vlasti trebaju obavljati na razini najbližoj građanima. Od funkcionalne decentralizacije očekujemo racionalizaciju i pojednostavljivanje procesa te povećanje efikasnosti obavljanja poslova, što će dugoročno dovesti do ušteda u sustavu. Objedinjavanjem i samostalnim izvršenjem aktivnosti unutar različitih resora, pruža nam se prilika da značajnije participiramo u vlastitoj lokalnoj zajednici, a građanima i poduzetnicima omogućava rješavanje brojnih predmeta značajno brže i na jednom mjestu“, ističe Pauk.