Siječanj 11, 2020 5197

Održana redovna skupština najstarijeg županijskog kluba darivatelja krvi: U 2019. godini prikupljeno 497 doza krvi

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

U svečanoj sali hotela „Olympia" večeras je održana Redovna godišnja skupština Kluba dragovoljnih darivatelja krvi Vodice. Na Skupštini se okupio veliki broj članova Kluba, kako onih starijih među kojima je bio i jedan od osnivača Vicko Bareša, tako i puno mladih koji su jamstvo da će davalaštvo krvi u Vodicama i nadalje biti na uzornoj razini.

Da je tako bilo i do sada potvrđuju brojke koje je u svojem izlaganju iznijela Sanja Radin-Mačukat, predsjednica Kluba. 

"Od ukupnog broja darivatelja krvi u dvanaest mjeseci 2019. godine, pristupilo je ukupno 270 članova, od čega su muškarci 190 ili 70,37% , dok su žene zastupljene 80 ili  29,63% .

Ukupno je za period 01.01.-31.12.2019. darovano 497 doze krvi. Akcije su organizirane uz pomoć zaposlenika Kliničko bolničkog centra Split, koji svakog mjeseca dolaze u Vodice kako bi prikupili doze krvi koje daruju naši članovi te uz pomoć Gradskog društva Crvenog križa Vodice.

U ovogodišnjim akcijama prikupljena  je 497 doza krvi,  od čega je velika većina s područja Grada Vodica. Ove godine pridružuju nam se i davaoci iz okolnih općina i gradova – Zaton, Šibenik, Tribunj, Čista Velika, Čista Mala.. uz već standardne vikendaše i turiste koji svake godine u ljetnim mjesecima krv daruju na našim akcijama. Broj novih darivatelja ove godine bilježi 10 žena i 7 muškaraca.  Jedno darivanje ostvarilo je 137 davatelja, dva darivanja 62, tri darivanja 48, a četiri darivanja 23 davatelja sve članovi Kluba." – rekla je predsjednica kluba DDK Vodice Sanja Radin Mačukat

Svima koji su u ovoj godini ostvarili pravo na priznanja ili plakete za prvo ili višestruka darivanja pripremljene i uručene su nagrade prema Odluci Izvršnog odbora i važećem pravilniku HCK.

Prije dodjele zahvalnica i plaketa, ravnateljica Crvenog križa Vodice Marijana Biluš uručila je odlikovanje predsjednice Republike hrvatske Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi Dinku Cukrovu za 100 darivanje. Spomenimo kako je isto odlikovanje 2016. godine dobila i Fila Minčić za 75 darivanje.