Veljača 24, 2014 4582

Odlazak Legende vodičkog turizma

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

pelajicU 66. godini života, nakon duge borbe s bolešću, napustio nas je Petar Pere Pelajić, dugogodišnji djelatnik Vodičanke, konceptualni začetnik Vodičke fešte, inicijator Radijskog festivala u Vodicama, organizator mnogobrojnih i raznolikih kulturnih događanja...naš sveprisutni Pere. Otišao je vizionar, intelektualac i prijatelj, inovator vodičkog turizma...osebujna osoba čiji su život i radni vijek ostavili neizbrisiv trag u razvoju Vodica kojim se Vodice i danas razvijaju.

Gospodin Pelajić je, kao šef recepcije prvog vodičkog hotela Punta, onda mlad i tek izašao iz školskih klupa, prihvatio prve vodičke goste. Neiskusan, ali svjetan nedostataka ondašnje ponude, naslutio je gotovo instinktivno potencijal svoga mjesta. Prvo je organizirao plesnjake na bazenu Borik, nesvjesno otrkivajući tada nove zvjezde hrvatske, odnosno jugoslavenske estrade. Otvoren i srdačan, ostvario je veze koje iz poslovnih prerastaju u prijateljske, pa godinama dovodi u Vodice, često i bez novčane nakanade, vrhunske zabavljače, od Ive Robića do Bijelog dugmeta, ali i ozbiljne umjetnike: slikare, folklorne ansamble, kazališne predstave i recitale.

Pere Pelajić koristi svaku priliku za stručno usavršavanje, ali i kroz osobno iskustvo, inteligentno kreira, uz nekolicinu svojih suradnika i istomišljenika, ono što danas zovemo posebnošću vodičke turističke ponude i tajnom naglog vodičkog probitka. Nije ni čudo da je već nakon samo deset godina rada u turizmu, Pere Pelajić proglašen najboljim turističkim djelatnikom u ondašnjoj državi.
I nakon umirovljenja, ne miruje, već kao dobri duh Vodica svojim poznanstvima pomaže pri organizaciji mnogih kulturnih i sportskih zbivanja.

Za osobit doprinos razvoju kulture i turizma u Vodicama, prije dvije je godine dobio Nagradu Grada Vodica za životno djelo.

Pokop gospodina Pelajića održat će se sutra, 25. veljače 2014. godine, na vodičkom gradskom groblju u 15:30 sati.

 Vijest i fotografija preneseni sa www.grad-vodice.hr

Ispod pogledajte video iz 2012. godine kada je Petar Pere Pelajić dobio najviše moguće gradsko priznanje – Nagradu za životno djelo

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg