Siječanj 24, 2020 3526

Ponovljen prošlogodišnji uspjeh šahovske ekipe OŠ Vodice na županijskom školskom natjecanju

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U utorak, 21. siječnja održana su županijska školska natjecanja iz šaha za djevojčice i dječake. Naša škola sudjelovala je u kategoriji dječaci, a predstavljala ju je ista ekipa kao i prošle godine: Josip Friedrich (8.d), Ivan Friedrich i Leon Vlainić (6.b) te Jakov Friedrich (2.b). Ova ekipa OŠ Vodice osvojila je 1. mjesto.

U kategoriji dječaci sudjelovale su četiri osnovne škole iz županije, a u kategoriji djevojčice dvije škole.

Leon, koji je igrao prvu ploču i imao najžešće protivnike, ostvario je 1/3 (dva remija i jedan poraz), Josip i Ivan ostvarili su svaki 3/3, a najveće iznenađenje bio je Jakov. Premda najmlađi sudionik natjecanja ostvario je 2/3 (jednu pobjedu i dva remija).

„Zahvaljujemo nastavniku TZK, g. Bori Vukoviću koji ih je pratio na natjecanju, a još više šahovskom majstoru, g. Branku Vlaiću koji ih trenira sve vrijeme u šahovskom klubu u Šibeniku.
Zaista je gotovo nevjerojatno čuti da naša škola, najveća u županiji nema šahovsku sekciju. Uvjerena sam da bi se još djece uključilo u ovaj izniman sport. Ili da se ne može naći sredstava da se nastavi s treniranjem u Gradskoj knjižnici kao što je to bilo 2017. godine kad se uključilo 30-tak djevojčica i dječaka u dobi od 6-12 godina.“ – rekla nam je majka trojice mladih šahista te nastavlja

Također, mislim da bi se u Vodicama konačno trebao odigrati i šahovski turnir za mlade.

Evo nekih dobrobiti šaha, najboljeg sporta za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu, mozga:
- potiče razvoj mozga: igre poput šaha koje predstavljaju izazov za mozak potiču rast dendrita, tijela koje šalje signale iz neuronskih stanica mozga. S više dendrita, neuronska komunikacija unutar mozga poboljšava se i postaje brža.
- povećava IQ: za primjer je studija provedena na 4000 venecuelskih učenika. Ona je pokazala značajno povećanje IQ rezultata kod dječaka i djevojčica nakon 4 mjeseca nastave šaha.
- pomaže u sprječavanju Alzheimerove bolesti: nedavna studija predstavljena u The New England Journal of Medicine otkriva da ljudi od 75 godina koji igraju igre poput šaha imaju manju vjerojatnost da će razviti demenciju.
- potiče kreativnost: u četverogodišnjoj studiji učenici 7.-9. razreda igrali su šah, koristili računala ili radili druge aktivnosti jednom tjedno tijekom 32 tjedna kako bi vidjeli koja aktivnost njeguje najveći rast kreativnog razmišljanja. Šahovska grupa postigla je najbolje rezultate u svim mjerama kreativnosti, s originalnosti kao najvećim područjem dobitka.
- povećava sposobnost rješavanja problema: studija provedena na 450 učenika petih razreda pokazala je da učenici koji su naučili igrati šah postižu znatno bolje rezultate na standardnim testovima u odnosu na one koji ne igraju šah.
- uči nas planirati i predviđati: dio mozga koji se među posljednjima razvije za vrijeme adolescencije poznat je pod nazivom prefrontalni korteks. To je područje odgovorno za pravednost, planiranje i samokontrolu. Igranje šaha, koje zahtijeva strateško i kritičko razmišljanje, pomaže u razvoju prefrontalnog korteksa. Što znači da igranje šaha može pomoći tinejđerima u donošenju boljih odluka u svim područjima života kao i u sprječavanju donošenja rizičnih i neodgovornih odluka.
- poboljšava vještine čitanja: zanimljivo je da je grad New York nakon ovog provedenog istraživanja (1996. g.) te dobivenih rezultata odlučio provoditi program koji uvodi šah u nastavu svih osnovnih škola
- pomaže u socijalizaciji i sprječavanju štetnih navika
- unapređuje sposobnost pamćenja
- uključuje u aktivnost obje strane mozga
- poboljšava opravak od moždanog udara ili invalidnosti
- poboljšava kognitivne i komunikacijske vještine
- razvija sposobnost duboke koncentracije i usredotočenosti
Zanimljiva je i činjenica da ovi dobri učinci igranja šaha ne ovise o postignutim rezultatima u samim šahovskim natjecanjima. Također, ne smijemo zaboraviti ovdje da je šah igra i to jako zabavna igra.
(Napomena: veći dio dobrobiti šaha preuzet je iz diplomskog rada Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 2018. godine.

djelomob1.jpg