Siječanj 25, 2020 5925

Naš sumještanin Toni Zanki dobitnik nagrade Ponos Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Toni Zanki jedan je od 15 dobitnika nagrade Ponos Hrvatske koju dodjeljuje 24sata. On je nagradu zaslužio spašavajući ribara Marka Huljeva iz gorućeg broda.

Toni Zanki doselio se u Vodice sa svojom obitelji prije samo četiri godine i već je spasio pet ljudskih života iz nevera i pomorskih nesreća. Kao profesionalni ribar, gospodin Zanki je često na moru i nikad se ne oglušuje na očajničke pozive u pomoć.

Prošle godine Toniju je uručena i Plaketa Grada Vodica za iznimnu hrabrost 

Za tu nagradu nominirao ga je spašeni građanin koji svoj život duguje nesebičnosti i požrtvovnosti gospodina Zankija kojega ni goruće more ni plovilo nisu spriječili da se odazove i pomogne, stavljajući i sebe i svoj brod u opasnost.

Spomenimo, lov na lignje u listopadu 2018. godine oko Žirja umalo je završio kobno za ribara Marka Huljeva

- Marko je krenio u lov, a ja sam otišao svojim putem staviti parangale. Nije prošlo par minuta kad sam bio kilometar udaljen, zvao me na mobitel da gori. Digao sam palubu gore i tuta forca tamo nazad. Nevjerojatnom brzinom se ta vatra širila, prisjećao se Toni Zanki tog nemilog događaja.

Više od dvjesto metara nije mu se mogao približiti. I more je gorjelo.

- On je bio na provi, plamen mu je već kolao pod nogama. Mislio sam mu reći da skoči u more, ali bio je nagoren, pod šokom. Ja mu vičem, on me gleda! Preostalo mi je samo da se zaletim do njega i bacim ga u svoj brod. Uspio sam, a dok smo se odmakli na 50 m već je apsolutno izgorjelo sve – rekao je Toni

Marko Huljev tom je prilikom zaradio ozljede noge i glave.

- Vatra mi je zahvatila i oko na koje sedam dana nisam vidija. Motalo mi se po glavi skočiti u more, ali kad sam ugledao njega, jednostavno me je ukočilo i nisam znao šta ću sa sobom. Da nije bilo Tonija, vjerojatno me danas ovdje ne bi bilo, ispričao nam je Huljev koji je Zanku i predložio za Plaketu.

Njegov spasitelj Zanki prethodnu zimu pomogao je desetak mornara dok bi sa svojom kočaricom loveći orade kružio po našem arhipelagu. Jednom bi otišla makina, drugog bi na vesla zabacilo daleko...- Mogu reći da mi je spašavanje u krvi. 33 godine sam radio kao vatrogasac, u Dugom selu – gdje sam živio prije nego sam se doselio u Vodice, bio sam zamjenik vatrogasnog zapovijednika i voditelj tehničkih intervencija. Zbog toga mi nije strano ni na cesti pomoći unesrećenima jer znam kako treba postupati, naveo nam je Toni Zanki.

Čim se 2015. doselio u Vodice, prijavio se u naš DVD kojem je, uz Zlarinski, darovao svoje patentirane vatrogasne ključeve. Naime, Zanki je osmislio ključ koji mijenja čak 16 vatrogasnih alata u jedan.
- Našima sam ga darovao, a na hrvatskom tržištu sam ih prodao 300-tinjak. Primjenjiv je na svim terenima pa se tako proširio i diljem Amerike, Australije, Kanade, po Europi u Italiji, Turskoj, Poljskoj pa čak i do Dubaija.

Toniju  će se nagrada zajedno s ostalim nagrađenim građanima Hrvatske uručiti 25. veljače, u zagrebačkom Plaza Event centru

Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Siječanj 2020 21:44
djelomob1.jpg