Veljača 14, 2020 3735

Održana prva od dvije javne tribine za građane - ODRŽIVO GOSPODARENJE OTPADOM

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Danas, 14. veljače, održana je prva od dvije tribine “Održivo gospodarenje otpadom” na kojoj su svi zainteresirani mogli saznati sve što ih zanima o razdvajanju i odlaganju otpada. Grad Vodice kao partner i Grad Varaždin organizirali su ovu javnu tribinu za građane u sklopu projekta "PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš – PROMO" na kojoj je prezentaciju održala doc.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić sa Geotehničkog fakulteta.

Tribina je zamišljena s ulogom da educira građanstvo o temeljnim pojmovima o otpadu i sustavu kojim se gospodari otpadom u Republici Hrvatskoj. Također se u sklopu tribine pruža mogućnost građanima da pitaju sve što ih zanima vezano uz odvojeno prikupljanje otpada. Gospođa Anić Vučinić započela je svoju prezentaciju pojašnjavajući kako se na prvu ova tematika može učiniti jednostavnom, no kada se malo zagrebe ispod površine otkriva se cijela kompleksnost i velika problematika kao i cijeli  jedan sustav koji treba funkcionirati u svakom svom dijelu da bi sve išlo kako treba. 

Pojasnila je također dva razloga zbog kojih nam je svima u interesu gospodariti otpadom. Prvo je to što stvari koje odlučimo proglasiti otpadom i dalje imaju neko vrijedno svojstvo koje se može iskoristiti. Drugi razlog je zaštita Zemlje, odnosno nas samih - ako nećemo gospodariti otpadom na odgovarajući način, sva štetnost otpada, doći će opet do nas, zagađenjem podzemnih voda, klimatskim promjenama i ostalim posljedicama koje uzrokuje nezbrinjavanje otpada.

Uz to, da bi sustav funkcionirao, svi u njemu moraju sudjelovati. Jer, ako građani odvajaju otpad, a komunalna služba ne radi svoj posao ili obrnuto, ako komunalci žele odraditi svoj dio posla, ali građani ne surađuju i ne odvajaju otpad, ne može biti pozitivnog pomaka. Svi moraju podjednako sudjelovati.

U vezi gospodarenja otpadom donešeno je niz direktiva; 2006. godine Hrvatska je morala sve direktive prenijeti u zakonodavstvo, što je i napravljeno. Jedna od ključnih direktiva je direktiva o odlagalištima koja nalaže da moramo smanjiti količinu biorazgradivog otpada u tijelima odlagališta. Razlog tomu su klimatske promjene jer metan koji se stvori u tijelu odlagališta odlazi u zrak koji utječe na globalno zatopljenje.

Ono što je važno naglasiti je da sve aktivnosti koje se rade vezano uz odvajanje otpada i gospodarenje otpadom radi se zbog toga što je donešen Plan gospodarenja otpadom na razini Republike Hrvatske u kojem se nalaže da sve jedinice lokalne samouprave moraju imati odvajanje na kućnom pragu.

A ključni motiv cijele ove priče je naslijeđe koje ostavljamo svojoj djeci jer se u posljednjih nekoliko desetljeća potrošnja rapidno povećala, a otpad koji ostaje i s kojim se odgovorno ne gospodari budućim će generacijama ostaviti veliki teret i probleme.

Nakon prezentacije gospođe Anić Vučinić nekoliko je građana postavilo konkretna pitanja na ovu temu, a na njih su, uz gospođu Anić Vučinić, odgovarali i predstavnici tvrtke Leć d.o.o.

Svi građani koji nisu imali prilike sudjelovati na današnjoj tribini, imaju priliku sudjelovati i sutra, 15. veljače od 11 do 12 sati u Gradskoj vijećnici grada Vodica, Ive Čače 8.

Poslijednja izmjena dana Petak, 14 Veljača 2020 22:27