Ožujak 12, 2020 3553

Priopćenje za javnost građanske inicijative „Vodice bez zračenja“ povodom postavljanja bazne mobilne stanice na krovu zgrade u ulici Roca Pave

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Građanska inicijativa „Vodice bez zračenja“ uputilo je na naš mail priopćenje za javnost, a vezano za postavljanje bazne mobilne stanice na krovu zgrade u ulici Roca Pave. Isto priopćenje u cijelosti ispod prenosimo

Dragi sugrađani, kao što znate na krovu zgrade u ulici Roca Pave kućni broj 8 postavlja se stanica operatera TELE 2, kompanije koja je u vlasništvu United Group koja je pak u vlasništvu investicijskog fonda BC Partners s sjedištem u Londonu i podružnicama u svim europskim financijskim središtima (Pariz, Hamburg i Milano) te također s podružnicom u New Yorku.

Protiv gradnje te bazne stanice pokrenuli smo 2 prosvjedna skupa i jednu peticiju. Imali smo i sastanak s Gradonačelnicom na kojem smo tražili da Grad kao institucija zaštiti svoje građane. Premda su nam na sastanku privatno davali podršku nikad javno nijedan dužnosnik to nije učinio. 

Prema važećem Urbanističkom planu uređenja (UPU), u članku 67 se navodi:
(„Službeni glasnik Grada Vodica“, broj 03/15, članak 67., stupila na snagu 04. kolovoza 2015.g.)
Članak 67.
(1) Osnovna postaja pokretnih komunikacijskih mreža (antenski stup za osnovnu postaju) može se smjestiti na postojećoj građevini, ali ne na dječjoj ustanovi, školi, domu zdravlja, domu umirovljenika, domu za starije osobe i crkvi.

Bazna stanica je udaljena 20 metara od čekaonice Pedijatrije u Vodicama koja je dio Doma zdravlja. 

Bila bazna stanica na zgradi Pedijatrije ili 20 metara dalje efekt (izloženost) po zdravlje je isti. Zato smo dali prijedlog za dopunu ovog članka da se unese zaštitna mjera udaljenosti od 150 metara i po visini 12 metara. 

Na naše iznenađenje prijedlog je odbijen uz obrazloženje da će se isti uvrstiti u V izmjene i dopune Provedbenog plana uređenja Grada Vodica koje bi trebale u proceduru tijekom ovog proljeća. 

Nadalje, investitor je po zakonu dužan poštovati sve odredbe Prostornih i Urbanističkih planova lokalnih zajednica te po proceduri zatražiti tzv. ''posebne uvjete'', Grad Vodice u svom odgovoru nije naveo ništa nego se proglasio nenadležan. 

Time je Grad Vodice propustio zaštiti zdravlje svojih građana i to je za svaku osudu. Nevjerojatno zvuči činjenica, da se ovakvim nečinjenjem službi Grada Vodice  pogoduje interesima strane kompanije i time dovodi u rizik zdravlje vlastitih sugrađana.

Ako ovo nije izdaja, što jest?

Ovim putem želimo naglasiti da se nećemo predati te da nastavljamo s našom borbom kroz institucije Republike Hrvatske, nastaviti ćemo s prijavama Građevinskoj inspekciji, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Pučkoj pravobraniteljici i Sudskim instancama.

Građanska inicijativa „Vodice bez zračenja“

 

djelomob1.jpg