Ožujak 29, 2020 3628

Preporuča se izbjegavanje mogućih aktivnosti na otvorenom: Evo kakav je indeks kvalitete zraka u našoj okolici

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što su tijekom dana 27. ožujka 2020. godine uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova koncentracija je danas znatno niža. 

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ-a objasnili su javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum te preventivno preporučili građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

Zrak na području RH je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, ali koncentracije lebdećih čestica PM10 i dalje su u blagom opadanju.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.

Sto se tiče našeg područja prema mapi Kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj u našoj blizini postavljene su dvije mjerne postaje, jedna u Ravnim koratima (Polača) gdje je indeks kvalitete zraka vrlo loš i mjerna postaja Vela Straža na Dugom otoku gdje je indeks kvalitete zraka isto vrlo loš. 

Zanimljivo je da tri mjerne postaje koje su smještene južnije u Splitu i okolici Splita pokazuju dobar indeks kvalitete zraka

Od Darka Begića iz udruge Šibenik meteo doznajemo da će sutra zapuhati bura koja će raščistiti ovaj miks prašine, peludi i smoga.

djelomob1.jpg