Travanj 04, 2020 3843

Mali rezime s Mirjanom Atlagić i Divnom Bračić, doktoricama obiteljske medicine

Maski fali i za doktorice: Zahvaljujemo na donacijama, ali pohvaljujemo sve svoje pacijente na slušanju uputa

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Apel doktorica obiteljske medicine iz vodičke ambulante da se dolazi samo ako je nešto zaista hitno te da ih se za sve ostale slučajeve zove, ali i u ostalim situacijama najavljuje dolazak – urodio je plodom. Zahvaljuju se svojim pacijentima na razumijevanjima, ali i svim pristiglim donacijama zaštitne opreme jer im je do maski trenutno – jako teško doći.

-    Ja sam dobro, a što je čovjek više upoznat sa samom situacijom i više o svemu zna onda se osjeća i sigurnije. Što se tiče zaštitne opreme i dalje je situacija jako loša. Do maski nigdje ne možemo doći, no upravo smo primili donaciju zaštitnih vizira za cijelu ambulantu koja nam mnogo znači – kaže nam doktorica Mirjana Atlagić.

Prethodno je stigla i donacija zaštitnih naočala i po paket rukavica. Najveći problem su maske i dezinfekcijska sredstva kojih trenutno nigdje nema nabaviti

-    Ponosna sam na sve svoje pacijente, jako su disciplinirani i drže se uputa Stožera civilne zaštite. Puno stvari rješavamo telefonom, stalno zivkaju i stalno su nam linije zauzete. Zato ih molimo za strpljenje jer se nekad istovremeno preklopi više poziva.

U tom slučaju naknadno ih nazovu ili ih i ovim putem mole da nazovu ponovno. Uglavnom, uvijek su dostupni, pa i iz kuće.

-    Čujemo se i porukama pa ako nisam u ordinaciji javim im da ću im recepte i ostalo pripisati odmah pri dolasku. Nekad nam se poklopi i rad u Covid ambulanti pa radimo uzastopno i po 16 h. No, što ćemo, što se mora, mora se.

Stariji ljudi su zabrinuti. Mnogo vremena odvajaju i za razgovore i objašnjenja da ukoliko prate upute i stoje doma, nemaju razloga za paniku. 

-    Kroničarima koji bi trebali kontrolirati neke stvari ukazujemo kako će piti terapiju i dalje, a postoji i kućna njega koja radi privatno za one kojima je nešto hitno i neophodno da ne moraju ići u bolnici. Guramo, malo je teže i izazovnije raditi, ali snalazimo se i mi oni. Nadam se da ćemo izdržati i svi zajedno ovo pobijediti te sve skupa vratiti u normalu – istaknula je doktorica Atlagić.

Velika pohvala od doktorice Atlagić stiže i gerontodomaćicama koje se žrtvuju kao da se radi o zaista najbližim članovima obitelji, i za svoje korisnike ćine sve što mogu. 

Da je situacija pod kontrolom, kazala nam je doktorica Divna Bračić.

-    Strogo pazimo da pacijenti sa respiratornim simptomima ne ulaze u prostor ambulante, Svi se prethodno jave telefonom. Ostali pacijenti ulaze  samo po jedan uz prethodno uzetu epidemiološku anamnezu – objašnjava doktorica Divna Bračić.

Broj pacijenata u ordinaciji je manji, ali je zato broj telefonskih savjeta povećan. Odlaze i u kućne posjete, uz pomno uzetu epidemiološku anamnezu.

-    Želim naglasiti i pohvaliti naše drage pacijente zbog pravilnog odnosa prema sebi i prema nama. Što se zaštitne opreme tiče , snalazimo se na razne načina, kupujemo gdje možemo, a i neki naši pacijenti nas se sjete pa svoje zalihe podjele sa nama. Zato se zahvaljujemo na  donacijama vizira. Maske su nam problem, nešto smo naručili preko ljekarne. I tako, svi moramo biti strpljivi i odgovorni i ostati doma – naglasila je doktorica Bračić.

Tags
Poslijednja izmjena dana Subota, 04 Travanj 2020 11:22