Svibanj 14, 2014 2566

Počele pripreme za XV Vodički festival žudija

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Mliništu, župi Vidonje, općina Zažablje održan je tradicionalni sastanak žudija, sastanak na kojem se sudionici Festivala žudija upoznaju sa mjestom budućeg domaćina i ponajprije da se osvrnu na prethodni. Uz prisustvo redatelja festivala Šime Strikomana, koordinatora Luke Lipića i Marka Marušića, nazočilo je tridesetak sudionika iz 12 župa i kao stalni pratitelj svih žudijskih zbivanja profesor Petar Gardijan iz Šibenika.

Većina žudijskih predstavnika pogotovo oni iz udaljenijih župa bili su na svetoj misi u župnoj crkvi Srca Isusova i Marijina nakon čega su od legendarnog pučkog pivača Joze Vidovića (85 godina starosti i još pjeva) bili počašćeni pićem u njegovoj obližnjoj konobi, obilaskom mjesta upoznati su sa predviđenim pozicijama pojedinih događanja. Domaćini su poveli goste u izletište restorana „Adria" obitelji Sršen gdje se sastanak održao.

Na početku kao domaćin skupa goste je pozdravio načelnik općine gospodin Ivan Obradović te nakon kratke dobrodošlice prepustio riječ Marku Marušiću koji je evidentirao nazočne, pozdravio ih te posebno zahvalio gospodinu Stipi Romiću i Nikoli Uzunu na izvrsno organiziranom festivalu u Vrlici, prije nego mu je dao riječ zamolio je sve da iznesu svoje primjedbe dobre i manje dobre kako bi se mogle ugraditi u daljnje organizacije. Gospodin Stipe Romić se zahvalio svima koji su svojom nazočnošću doprinijeli da njihovo mjesto dobije jednu od najvećih manifestacija. Uz kratki osvrt na sve što su poduzeli da bi organizacija uspjela sva svoja iskustva stavili su na raspolaganje svim budućim domaćinima.

Riječ je potom preuzeo redatelj festivala Strikoman koji je napomenuo povećanu zainteresiranost medija koji su možda po prvi put isticali doprinos čuvara Kristova groba u slavljenju najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Zadivljen okolišem i ljepotama kraja u kojem će se održati 15. manifestacija i neskrivajući radost što je festival krećući se iz župe u župu omogućio svakoj od njih da pokaže svoje posebnosti kako u prirodnim, kulturnim, tradicijskim tako i turističkim potencijalima. Luka Lipić glavni koordinator posebno se osvrnuo na događanja u Vrlici i istakao kako je još uvijek pod dojmom ovog veličanstvenog događaja, pozvao sve nazočne da ne posustaju u radu na očuvanju ove tradicijske i vjerske baštine.

Profesor Gardijan koji ova zbivanja prati od prvog dana ne kao direktni sudionik već kao „snimač" svega što se zbiva oko i unutar organizacija ovih druženja, preporučio je sudionicima da izvuku i nešto drugo iz običaja Velikog tjedna ne samo padanje jer po njegovu puno više je onih drugih posebnosti široj javnosti manje poznatoj. Svoje usluge kao promotora ponudio je domaćinu i napomenuo da skorašnji vrhunac ovog serijala zbivanja na Uskrsni ponedjeljak 2018. u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici ovjekovječimo izdavanjem neke vrste tiskane publikacije. Marko Marušić je još jednom apelirao neka ne kopiraju jedni druge jer će tada od originala postati kopije i naravno izgubiti svoju posebnost, obnovu odora i opreme svakako raditi ali po uzoru na stare i svakako sve običajne radnje očuvati u izvornom obliku svoje župe. Nakon svega domaćin je gostima servirao neretvanski ručak a uz predjelo pršuta i sira na stolove je serviran brujet od jegulja i žaba uz kojeg šarana.

Slijedeći sastanak održat će se uobičajeno pred kraj godine kada će se prezentirati cijeli scenariji festivala u Mliništu.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:23
djelomob1.jpg