Travanj 09, 2020 6300

Grad Vodice donijeti će prvi set mjera za pomoć gospodarstvu grada Vodica

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Zbog trenutne izvanredne epidemiološke situacije nastale zbog pojave koronavirusa (COVID-19) u cijeloj zemlji potrebno je poduzimati efikasne mjere radi sprječavanja širenja koronavirusa  u okviru čega se prilagodio i rad Gradskog vijeća Grada Vodica, te će se sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Vodica održati elektroničkim putem, a sve sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja („Narodne novine“ broj 32/20).

Grad Vodice će na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vodica donijeti prvi set mjera u vidu potpore gospodarstvu Grada Vodica. Odlučivati će se o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica epidemije koje će neminovno nastati u poslovanju poslovnih subjekata, a time i u ukupnom gospodarstvu Grada Vodica. Mjere su prvenstveno namijenjene obrtnicima, te malim poduzetnicima čija je poslovna aktivnost smanjena, odnosno obustavljena uslijed epidemije. 

Prvi set mjera usmjeriti će se na oslobođenje poslovnih subjekata od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor, oslobođenje poslovnih subjekata od plaćanja zakupnine za prostore u vlasništvu Grada Vodica, te oslobođenje plaćanja poreza na korištenje javnih površina, a koji su bili prisiljeni obustaviti obavljanje svojih djelatnosti temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.  

Također, razmatrati će se i odlučivati o mogućnosti da se fizičke i pravne osobe koje su obveznici plaćanja spomeničke rente oslobode od plaćanja iste i to na period od dva mjeseca, odnosno do 27. svibnja 2020.g. sukladno Odluci o obustavi plaćanja spomeničke rente Ministarstva kulture. 

Razmatrati će se i odlučivati o mogućnosti oslobođenja roditelja od naplate u cijeni programa razmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga dječjeg vrtića, a sve sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu („Narodne novine“, broj 29/20 i 32/20).    

Ističemo da smo u postupku pripreme drugog dijela mjera za ublažavanje šteta u gospodarstvu ali i šteta koje nastaju fizičkim osobama (mali privatni iznajmljivači i sl.) čije se donošenje može očekivati u mjesecu svibnju a što će ovisiti o daljnjem razvoju epidemiološke situacije i odraza iste na gospodarsku situaciju i punjenje proračuna u nadolazećem periodu. - poručuju iz Grada Vodica

Također, posebno se razmatraju i analiziraju sve mogućnosti uštede na rashodovnoj strani gradskog proračuna.

Navedene mjere donose se u svrhu zaštite građana, očuvanja radnih mjesta i gospodarstva u cjelini.