Travanj 13, 2020 3517

Festival žudija ne prestaje kao niti vjerovanje u Uskrs

Jubilarni 20. festival žudija umjesto u Zagrebu održan u Vodicama, a na Milenijskoj fotografiji umjesto sudionika: kacige, plaštevi, koplja i štitovi

Jubilarni 20. festival žudija umjesto u Zagrebu održan u Vodicama, a na Milenijskoj fotografiji umjesto sudionika: kacige, plaštevi, koplja i štitovi Foto: Šime Strikoman
Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Uskršnji ponedjeljak dan je održavanja Festivala žudija, kada se sve žudijske skupine predstavljaju običajima padanja - prikaza posljednje straže u noći vazmenoga bdijenja, a završava milenijskom fotografijom svih sudionika Festivala.

Danas to ne može biti tako. Nitko nije smio doći, ali Festival ne prestaje kao niti vjerovanje u Uskrs.

Štovatelji tradicije, čuvari baštinjenih žudijskih običaja trebali su se okupiti danas u Zagrebu i pokazati svijetu svoju vjeru u zajedničku molitvu i uskrsnuće. Na žalost zbog najvećeg iskušenja koje je zadesilo čovječanstvo i poštivanje mjera koje zabranjuju okupljanja velikog broja ljudi, to nije moguće.

Zato se Festival vratio u mjesto svog rođenja: Vodice.

Na glavnome vodičkome trgu, čestome mjestu zaustavljanja turista, ispred raspela napravljenog od hladne grube žice, simbola nemilosrdnosti ljudskoga roda, a nakon toga vječnoga života u srcu svakog vjernika - sada tihom i praznom, pretvorenom u 707. milenijsku scenu, prvu bez ljudi.

Na njoj ispisano 2020. pomoću dijelova uniforme vodičkih žudija: kaciga, plašteva, kopalja i štitova.

Prazne ulice, ali poruka glasna poput molitve za toplim zrakama sunca grijanu vječnost.

Festival traje dalje, kao i život ljudi koji su ostali doma zbog zdravlja, a ne zato što nisu željeli doći.

Vidjet će se sljedeće godine, pa onda opet sljedeće, pa sljedeće....

Tekst Željka Bitenc

djelomob1.jpg