Travanj 18, 2020 6451

Rasteretila je gradski proračun za 189 tisuća kuna na godišnjoj razini, a zakonski dio plaće trajno preusmjerila na vodičku udrugu 'Daj pet od srca'

Gradonačelnica stavila se na raspolaganje liječničkoj struci, ali Vodice nije napustila: 'Novac gradonačelničke plaće ide u humanitarne svrhe'

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Vodička gradonačelnica Nelka Tomić odlučila je svoju dužnost obavljati volonterski kako bi mogla puno radno vrijeme odrađivati u šibenskoj bolnici čime je rasteretila gradski proračun za 189 tisuća kuna na godišnjoj razini. Time je 60 % njene plaće smanjeno, a ostatak u iznosu od 4 tisuće kune mjesečno ići će u humanitarne svrhe za udrugu ‘Daj 5 od srca’.

-    Kao liječnica osjećala sam moralnu i ljudsku odgovornost stavit se na raspolaganje Općoj bolnici Šibenik u ovim teškim trenucima koje svi skupa proživljavamo. Dogovorila sam se s „Humanitarnom udrugom Daj 5 od srca“ da će moj novac kao gradonačelnice trajno biti preusmjeren njima – govori nam gradonačelnica Nelka Tomić

Naglašava da odluku o preusmjeravanju naknade za Daj 5 od srca službeno objavljuje nakon što se na Gradskom vijeću izglasalo da se njena plaća smanjuje za 60 %. 

-Mislim da nije u redu i nije po zakonu da svoju namjeru o preusmjeravanju svoje gradonačelničke plaće za udrugu Daj 5 od srca objavim prije nego je na Gradskom vijeću donesena Odluka o naknadi dužnosnika koji svoju dužnost ne obnašaju profesionalno 

Prema zakonu kad se obnaša funkcija gradonačelnika bez profesionalnog radnog odnosa prima se naknada do 50 % plaće, kao što imamo primjer u gradu Kninu s njihovim gradonačelnikom Markom Jelićem.

-    Ispada da sam si povećala plaću za 40 %, a osim što sam proračun rasteretila za takav iznos želim da naša vodička udruga koja odlično radi svoj posao i iza koje stoje veliki humanitarci preusmjere taj novac za ono što je najpotrebnije.

Na takvu odluku, koju je podnijela 27. ožujka Tajništvu Grada Vodica ponukala ju je činjenica da je u Gradu smanjen obujam posla. No, to ne znači da će takvu ulogu u potpunosti napustiti.-    Iako prema tome neću imati primanja od Grada, ja ga nisam i neću zanemariti u niti jednom trenu. Uz posao u bolnici za koji bi me pekla savjest da u ovoj situaciji ne obnašam i ne pomažem, u Grad dolazim svakodnevno. I tako ću i nastaviti. Svoju funkciju gradonačelnice obnašat ću savjesno, pošteno, moralno i maksimalno uz svoje suradnike, stručne službe i zamjenika, naglasila je gradonačelnica.

Evo što kažu iz udruge ‘Daj pet od srca’.

-    Prvenstveno bi se zahvalili u ime udruge Daj 5 gradonačelnici Nelki Tomić na hvalevrijednoj donaciji. To ćemo preusmjeriti najpotrebnijima u našoj županiji – Općoj bolnici Šibenik, kupit ćemo im određene potrepštine koje su im u ovoj situaciji najpotrebnije – kazao nam je Danijel Ferara, predsjednik Udruge.

Nakon što se situacija s koronavirusom smiri u komunikaciji sa svima će novac preusmjeravati po potrebama, ovisno o humanitarnim akcijama koje budu aktualne i u tom trenu najpotrebnije. 
 

djelomob1.jpg