Travanj 22, 2020 9565

Evo kako izgleda njihova uspostava kriznog managementa i mjere za oporavak od krize nastale  COVID-19 za grad Vodice

SDP-ov Udovičić gradonačelnici uputio apel s molbom da se krene s aktivnostima u sprječavanju ekonomskih posljedica

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Vodički SDP na čelu s Markom Udovičićem poslao je novo priopćenje u kojem navodi da su 21.04.2020. uputili gradonačelnici grada Vodica otvoreno pismo s apelom u kojem mole da se krene s aktivnostima sprječavanja i umanjivanja ekonomskih posljedica nastale sa krizom uzrokovanom COVID-19 virusom. 

Poštovana gradonačelnice, 
prošla sjednica gradskog vijeća pokazala je da grad Vodice nije spreman niti ima znanja da se uhvati u koštac sa krizom u kojoj se nalazimo, a koja će svoje pravo lice pokazati u vremenu koje slijedi. 

Prije više od mjesec dana na međustranačkom kolegiju pružili smo Vam ruku kako bi zajedničkim snagama pronašli rješenja koja će biti od koristi našim sugrađanima. Nažalost umjesto da ste prionuli poslu Vi u tom vremenu niste napravili ništa. Osim prilagodbe sustava bilo je već potrebno odraditi poneka javna savjetovanja i imati određene mjere u pripremi. 

Za razliku od Vas SDP Vodice je još prije 40 dana sazvao SDP-ovo gospodarsko vijeće i prionuo traženju rješenja za izlazak iz ove situacije. Budući da nije vrijeme za politiziranje, odnosno da vremena gotovo i da nemamo za sve potrebne aktivnosti ustupamo Vam naše prijedloge ( iako to niste zaslužili) ali to činimo radi naših sugrađana. Još jednom Vas molimo da se uhvatite posla te Vam svoja znanja stavljamo na raspolaganje.

U privitku ovog dopisa nalazi se hodogram sa aktivnostima koje su potrebne za prilagodbu sustava.

Uspostava kriznog managementa i mjere za oporavak od krize nastale  COVID-19 za grad Vodice

Ekonomske mjere koje grad Vodice mora poduzeti u narednom periodu moraju biti višeslojne te trebaju biti horizontalne i vertikalne. Prije svega za učinkovito donošenje seta mjera treba utvrditi stvarne potrebe u gospodarstvu grada Vodica, a s druge strane treba utvrditi koje su mogućnosti u gradskom proračunu. Važan  dio u cijeloj situaciji će ovisiti i o državnim mjerama kao i mjerama koje će se donositi na razini EU. 

Utvrđivanje gospodarskih potreba i oformljivanje kriznog managementa 

S obzirom da grad Vodice u svom ustrojstvu nema odjel za ekonomiju,  a samim tim niti ljudske resurse potrebno je oformiti tim koji bi proveo sve radnje te uspostavio krizni management.  Prvi korak oformljenog kriznog managementa  je otvoriti javni poziv kako bi naši sugrađani mogli prijaviti sve probleme s kojima se susreću u ostvarivanju gospodarskih aktivnosti. S ovim dijelom aktivnosti potrebno je krenuti što prije posebno u djelu stvaranja baza podataka koje će biti od krucijalne važnosti za detekciju potreba, a kasnije za stvaranje ekonomskih mjera za ublažavanje gospodarske recesije na području grada Vodica. Kroz javni poziv treba  oformiti i odabrati tzv. sektorske forume (forum malih iznajmljivača, forum hotelijera, forum OPG-ova i poljoprivrede, itd.)  Cilj osnivanja ovih foruma je uspostavljanje bolje komunikacije između građana koji se bave ili sudjeluju u  određenoj gospodarskoj aktivnosti i grada kao nosioca ovih mjera. Također treba oformiti unutarnju projektnu jedinicu za povlačenje EU sredstava koja su najavljena, te je staviti na raspolaganje građanima kako bi i oni bili spremni  za povlačenje tih sredstava. Pritom treba imati na umu da će fondovi za pomoć vrlo vjerojatno biti formirani po tzv. „balon modelu“, odnosno da će biti presudno biti brz i pripremljen. Analizom pristiglih podataka odvojiti potrebe koje se mogu riješiti  kroz horizontalne odnosno kroz vertikalne mjere. 
 

Postavljanje prioriteta i priprema mjera te otvaranje komunikacijskih kanala sa sugrađanima

Nakon klasificiranja i odvajanja potreba, te analize gospodarske situacije na području grada Vodica kao i analize potencijala s kojim raspolaže grad Vodice potrebno je odrediti prioritete. Budući da trenutno ne znamo obujam potreba kao ni dubinu ni trajanje ove krize izrazito je bitno razraditi i imati spremno nekoliko scenarija sa osmišljenim mjerama kako bi u trenutku kad se utvrde razmjeri krize mogli pravovremeno reagirati. Već sad možemo kazati da je država u svojim vertikalnim mjerama gotovo isključivo usmjerila se na liječenje simptoma ekonomske krize, a ne na strukturnu pomoć gospodarstvu. Za nas kao mikro ekonomsku zajednicu izrazito je bitno da zaštitimo i pomognemo onim djelatnostima koje čine većinu gospodarske aktivnosti te koje pokrivaju većinu u broju pojedinačnih obiteljskih izvora prihoda. Mišljenja smo da grad nema resurse pomoći hotelijerima u direktnoj pomoći, za njih kao i sa  ostalim velikim gospodarskim subjektima treba pomoći kroz sekundarne mjere u smislu smanjivanja fiskalnih pritisaka (koje su u domeni jedinice lokalne samouprave), te marketinškim aktivnostima koje moraju biti sinkronizirane da se dobije multiplicirani učinak. Pri tom će se krizni managment staviti na raspolaganje te pravovremenim obavještavanjem takvih gospodarskih subjekata pomoći pri realizaciji vertikalnih ekonomskih mjera i programa.
Fokus mjera mora biti malim iznajmljivačima, sektoru vezanom na ugostiteljstvo kao i ostalim sekundarnim i tercijarnim turističkim djelatnostima kao i poljoprivredi jer je upravo njihova aktivnost direktno povezana sa najvećim bojem naših sugrađana. 
Budući da još nije provedena javna rasprava, kao što još nemamo osnovane sektorske forume, trenutni popis mjera koje smo pripremili u ovoj fazi još nećemo iznositi bez prethodnih konzultacija sa sektorskim forumima.Kod provođenja mjera koje će donijeti krizni managment potrebno je u poslovanju gradske uprave kao i gradskih poduzeća napraviti racionalizaciju kako bi se oslobodila dodatna sredstva koja možemo upotrijebiti za pomoć našim sugrađanima. S obzirom na nastalu situaciju grad mora hitno krenuti u rezanje svih troškova koji su planirani, a nisu neophodni za funkcioniranje grada poput donacija vjerskih, sportskih i kulturnih subjekata koji djeluju na području grada te provjeriti mogućnosti za eventualna zaduženja bilo kroz izdavanje obveznica i sličnih modela financiranja ili kroz klasične modele financiranja. 


U nadi da će te prihvatiti bar dio predloženih aktivnosti, stojimo Vam na raspolaganju - stoji u SDP-ovu priopćenju kojeg potpisuje Marko Udovičić.

djelomob1.jpg