Travanj 23, 2020 2282 HRT Flickr vlada

Premijer Andrej Plenković predstavio je popuštanje mjera u tri faze od kojih prva kreće već u ponedjeljak

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas na sjednici Vlade popuštanje mjera u tri faze, od kojih prva kreće već u ponedjeljak, a državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja.

- Na sreću, situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u nekim drugim zemljama. Naprotiv, možemo reći da je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom.  To omogućuje postupno pokretanje aktivnosti, ali ne možemo se odmah vratiti na staro, dodao je, jer bi tada sve dosad postignuto moglo biti izgubljeno. – rekao je premijer Plenković

Plenković je objasnio da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze. 

Prva kreće u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim u trgovačkim centrima, s iznimkom onih koji u centrima već rade. 
Omogućit će se i rad subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje fizičke udaljenosti. To se odnosi na djelatnosti poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija...

- Treće, izrazito važna odluka: Uvode se javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, rekao je Plenković.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U nadi da će prva faza biti uspješna i uz pridržavanje mjera slijedi druga faza od 4. svibnja, u kojoj se omogućuje rad  javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o njima koji su ugroženi ili bolesni od Covida-19. 

Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Radit će i poslovni subjekti uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih mjera, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera...

Treća faza previđena je za 11. svibnja, od kada će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbama te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

- Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako sve tri faze pretpostavljaju primjernu i pridržavanje horizontalnih mjera koje će također prihvatiti u okviru zaključka.

Plenković je također istaknuo da se nastavlja zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja.

Odlučeno je da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

- Želimo omogućiti da i generacija maturanata 2020. kroči i dalje u život na jednakim osnovima, poručio je Plenković.

Odlučili su i da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

Plenković je rekao da su u ovoj krizi bili korak ispred mnogih te da će reaktivacija hrvatskog gospodarstva na ovaj način biti održivija nego da se to učini naglo, odjednom.

- Apeliram da nastavimo biti maksimalno oprezni. Ovo nije povratak na način života prije epidemije, ovo je iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam, rekao je Plenković.
Izvor vijesti HRT