Travanj 23, 2020 7922

Anketa s našim sugrađanima: Što vi kažete na ove mjere?

Mjere s popuštanjem kreću od ponedjeljka, od 4.5. rade i frizeri, a od 11.5. otvara se vrtić i škola u nižim razredima

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Kod nas je epidemiološka situacija pod kontrolom. Unatoč manjim oscilacijama, trend je zadnja dva tjedna u opadanju, a ni u jednom trenutku broj novooboljelih nije bio preko 100, kazao je u premijer Plenković u uvodnoj riječi na otvaranju sjednice vlade.
Zasad se zna da će se mjere napuštati u tri faze: 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja. Napravili smo i kratku anketu s našim sugrađanima.

1. FAZA počinje u ponedjeljak 27.4: Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit će se rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica i muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja te provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika. -    Opreza radi, ja sam za zadržavanje svega još dva tjedna, P. Š. -    Definitivno sam za popuštanje i koliko toliko što prije vraćanje u normalan život i rad, K. Š. 2. FAZA - 4. svibnja: Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava te rad poslovnim subjektima uslužnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri, itd.

-    Treba nam popuštanje mjera. Tribam se šišati, zabresla sam, a i pasi su mi zabresli te mi fali kava u kafiću, K.Š.

-    Po meni je još prerano da bi se sve vratilo u normalu. Imam osjećaj da sada državni vrh razmišlja o proračunu i kako ga napuniti nauštrb zdravlja. Idemo na švedski model, ali ne samo mi. Vidi se da i Slovenija i Austrija imaju namjeru popuštati mjere jer se proračun ne puni, kazao je Stipe Janjac.

3. FAZA - 11. svibnja: Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

-    Ja sam za ovo popuštanje jer ćemo ekonomski propasti bez turizma, A. Z.

-    Popuštanje postepeno uz nadzor i preventivne mjere. Socijalnu distancu u javnosti bi bilo bilo poželjno. Ekonomija je važna pa se time nadam da mi s juga uspijemo bar djelić sezone imati, M. M.

Tags
djelomob1.jpg