Svibanj 18, 2020 3094

Sva događanja i dalje sele u virtualni svijet. I danas, povodom Međunarodnog dana muzeja pripremili su jedno u 18 sati

Otvoren prilaz otoku, otvoren i Memorijalni centar Faust Vrančić koji čeka prve posjetitelje

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Nakon dva mjeseca postava Memorijalnog centra Fausta Vrančića na otoku Prviću vratila se na svoje radno mjesto. Svoje su poslove odrađivali online, ali i bili vrlo aktivni na svojim društvenim mrežama. Pripremili su radionice, čitaonice i prezentacije koje su bile odlično prihvaćene i gledane. No nažalost, epidemija ih je zahvatila u njima najdraže vrijeme godine s puno posjeta i događanja. 

-    Zaista nam je žao što, kad je korona već trebala doći, došla baš u ovo proljetno vrijeme. Proljeće nam je uvijek puno posjetitelja, od onih grupnih posjeta gostiju na konferencijama ili seminarima smještenih u hotelima do naših školaraca i studenata. Noć knjige smo odradili online, čitali smo knjigu o Faustu Vrančiću Marijane Borić koja je na našoj Facebook stranici zabilježila preko 870 pregleda što je iznad naših očekivanja. Upravo danas na Međunarodni dan muzeja pripremili smo virtualnu prezentaciju pod nazivom ''Kako su voljeli Vrančići'' koju ćete moći pogledati na našoj Facebook stranici ili IGTV-u od 18 sati, kazala je ravnateljica Ivana Skočić.

Vraćajući se unazad nekoliko godina današnji dan bio bi im jedan od najaktivnijih u godini s velikim brojem posjetitelja.

-    Napravila sam mali kolaž fotografija da se podsjetimo na prijašnje godine. Imali smo znanstvene tribine, predavanja, snimanje za HRT program, otok i Centar su baš živjeli… Danas skoro da nikoga nismo sreli. Iako na grupne posjete možemo zaboraviti u dogledno vrijeme, nadamo se da će sezona u srpnju i kolovozu odraditi svoje s našim individualnim posjetiteljima.

Njih je do sada bilo podjednako – i domaćih i stranih. Interesa već ima, no pomalo su u nezavidnoj situaciji što se tiče površine izložbenog postava. Naime, prema preporukama HZJZ-a moći će istovremeno imati do pet posjetitelja odjednom u postavu.

-    Osim što smo na otoku, specifični smo po tome što nam je u izložbenom postavu niz maketa koje se mogu dirati kao i interaktivnog sadržaja na kojima se posjetitelji najčešće zadržavaju dok su preporuke da se što je više moguće izbjegne dodirivanje.

Držat će se svih mjera da se izbjegnu bilo kakvi mogući doticaji ili dodirivanja eksponata. Sve posjetitelje na ulazu će dočekati dezinfekcijska sredstva, ali i rukavice i maske koje mogu koristiti.-    Prije epidemije smo imali mnogo planova, no vrijeme će pokazati što će biti. Ukoliko virus i dalje bude prisutan, morat ćemo se s njime naučiti nositi. Ove godine je Muzej Grada Šibenika domaćin Edukativne muzejske akcije u kojoj su uz nas trebali sudjelovati i Muzej betinske drvene brodogradnje, Civitas Sacra, Gradski muzeji Drniš te Kninski muzej sa završnom svečanosti u Šibeniku. Sve naše radionice i aktivnosti povodom ove manifestacije smo preselili u virtualni svijet, naglasila je ravnateljica Skočić.

Povodom toga napravili su i natječaj  na temu ljubavi podijeljen u tri kategorije, literarne, kreativne i likovne. U elektroničke sandučiće stiglo je već više radova djece, ali i odraslih koje će objavljivati na svojoj Facebook stranici u albumu 25 EMA LJUBAV.

Najbolje će, naravno, i nagraditi!

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 19 Svibanj 2020 01:25
djelomob1.jpg