Svibanj 28, 2020 4675

Ovo vrijeme epidemije za njih je bilo prilično radno i stresno

Iz Grada Vodica zahvalili medicinskom osoblju vodičke Hitne pomoći: 'Igrali su ključnu ulogu u brizi za naše sugrađane'

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Uz redovne intervencije, briga o oboljelima od koronavirusa u našem gradu, ali i okolnim mjestima pala je i na timove hitne medicinske pomoći u Vodicama. Protekla dva mjeseca rade 24-satne smjene u prilično stresnim situacijama. Kako je epidemiološka slika sve bolja, tako su i oni malo predahnuli. Uz marendu za cijelu ekipu iz Grada Vodica zahvalili su im na požrtvovnosti i odgovornosti. Također, Grad je prijavio dva projekta za nabavku medicinske i školske opreme u vrijednosti gotovo 63 tisuće eura. 

-    Iza ovih divnih i humanih ljudi su dani odricanja, požrtvovnosti, neprospavanih noći, radnih vikenda i praznika. Iako uz ovu humanu profesiju stres se veže svaki dan dok su životi i u njihovim rukama, ovo vrijeme epidemije bilo im je posebice zahtjevno. Bili su na prvoj crti s oboljelima i igrali ključnu ulogu u brizi za naše sugrađane i one iz okolnih mjesta. Epidemija još uvijek nije gotova, ali srećom sada su oni, a i svi mi malo odahnuli. Ovaj znak pažnje najmanje je što smo mogli učiniti kako bismo im se zahvalili na svakoj intervenciji, kazala je gradonačelnica Nelka Tomić.

U ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Vodicama potvrđuju da su protekla dva mjeseca bila poprilično radna. Pokrivali su i otok Murter koji je bio u karanteni te odradili 20-ak intervencija za pacijente koji su bili pozitivni na Covid-19, imali simptome te bili povezani s oboljelima.

-    Bilo je i redovnih intervencija na koje smo se kompletno morali obući u svu onu zaštitnu opremu bez obzira radi li se o virusu ili ne. Zaista je bilo stresno. Iako smo na stres navikli ovo su bile sasvim nove okolnosti u kojima se trebalo paziti na nebrojeno više pojedinosti, kazala je medicinska sestra Dijana Mićin, voditeljica vodičke ispostave.

15-ero člana ispostava prethodna dva mjeseca radi 24-satne smjene zbog manjeg kontakta među ljudima, a vozila raspodijeljena na redovne intervencije i intervencije za oboljele od koronavirusa kako pacijenti ne bi boravili u istima. 

-    Puno je lakše, ali i dalje moramo biti oprezni. Pomaže nam prijavna dojavna jedinica koja nam zaprima terenske pozive i šalje na intervencije. Oni ispitivanjem epidemiološke anamneze odrade veći dio posla. Želim se zahvaliti i njima i svim svojim kolegama koji su tokom ove epidemije zaista profesionalno radili svoj posao bez ikakve greške bez obzira na protokole i postupanja koje smo morali raditi uz svoj redovan posao, naglasila je Dijana Mićin.

Inače, Grad Vodice sufinancira pet timova vodičke Hitne medicinske službe s nešto više od pola milijuna kuna godišnje. Upravo su prijavljena i dva projekta na natječaj koji je raspisan od strane CEI (Central European Initiative) kojim su iz Grada aplicirali za nabavku medicinske opreme za pomoć medicinskim timovima u ambulanti, posebice Hitnoj pomoći u svrhu sprječavanja širenja virusa.-    Sam troškovnih je napravljen uz stručnu pomoć gradonačelnice, liječnika obiteljske medicine iz naše ambulante kao i djelatnice Hitne medicinske pomoći u Vodicama. Drugi projekt odnosi se na nabavu pametnih ploča za osnovnu školu u Vodicama i Čistoj Velikoj kako bi se osigurao rad škole na daljinu. Za sada smo prošli prvu fazu natječaja za oba projekta i u iščekivanju smo konačnih rezultata, kazao je Luka Lipić, savjetnik za društvene djelatnosti.

Vrijednost projekta nabavke školske opreme iznosi 23 tisuće eura, a medicinske opreme 39.565 tisuća eura koji se dodjeljuju u 100 postotnom iznosu kao bespovratna sredstva.

djelomob1.jpg