Srpanj 12, 2020 3662 Slobodna Dalmacija Unsplash

Od ponedjeljka će maske biti obavezne, nećete moći ni u trgovine bez njih, a dobre su i one platnene

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Od sljedećeg tjedna maske (kirurške ili platnene) će biti obavezne u dijelu zatvorenih prostora, poput trgovina.

Gosti u ugostiteljskim objektima neće morati nositi maske, odnosno one neće biti obavezne. Obavezne će biti za osoblje.  – piše portal Slobodne Dalmacije

A evo što na sve kažu istraživanja, kao i liječnici i znanstvenici koje je "Slobodna" konzultirala. 

Ako i zaraženi i zdravi nose masku, onda je šansa za zarazu 1,5 posto. Tako tvrdi Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Dakle, ako cijela populacija u zatvorenim prostorima (gdje nije moguće držati razmak) pravilno koristi masku (pokriva i nos i usta) i redovito pere ruke, šansa za zarazu minimalna je.

Međutim, "caka" je u tome da maske u zatvorenim prostorima ili na otvorenim gdje se okuplja velik broj ljudi moraju nositi - svi.

Mikorobiolozi, epidemiolozi i infektolozi s kojima su iz portala Slobodne Dalmacije razgovarali kažu da je sasvim dobra i ona platnena, ali opet napominju - svi u zatvorenim prostorima morali bi ih nositi. Dakle, trgovine, frizerski saloni, trgovački centri, prostorije javne uprave, policije, sudovi i naravno javni prijevoz.

Maske bi trebali nositi svi, ali da ne viri nos izvan njih. Platnene možete sašiti sami, a već su se i u trgovinama sportske opreme pojavile platnene, poliesterske, višekratne maske (tri komada zapadaju oko 100 kuna) koje možete koristi jako dugo, samo ih treba redovito prati. No, pazite, nemojte je prati s ostalom odjećom u koju stavljate deterdžent i omekšivač jer vam to može iziritirati dišni sustav. Stavite je u toplu vodu, možete dodati malo sapunice, a poslije je detaljno isperite. Poželjno je staviti je sušiti na sunce.

Ovako nas štiti maska. - Izvor: Hrvatska udruga bolničkih liječnika/Slobodna Dalmacija -  Infografika: TEA GRGUREV

- Virolozi imaju sve više kliničkih dokaza da maske za lice "hvataju" zarazne čestice nastale uslijed govora, kašljanja ili kihanja, što može umanjiti rizik od infekcije druge osobe (Prather i sur. 2020). Pravilno nošenje maske za lice može na jeftin i jednostavan način smanjiti rizik - piše magazin VoxEU. Britanski Lancet analizirao je 172 studije i utvrdio da maske itekako pomažu. Kombinacija maski, fizičke distance od jedan metar i više, zajedno s higijenom ruku, rezultiraju jako dobrom zaštitom.Građani navode da im maske, ako ih nose cijeli dan, stvaraju i svojevrsno psihičko opterećenje, što zbog vrućine, što zbog pokrivanja lica na koje nisu navikli. Stručnjaci pak navode da nošenje maski kod većine građana ne bi bilo tijekom cijelog dana, nego povremeno, kada dođu u rizične situacije: šoping, friziranje, velike gužve, javni promet... A možemo se i prisjetiti osoblja u trgovinama ili bolnicama koje maske na licu ima i po 8 - 12 sati. Onda građanstvu ne bi trebao biti problem nositi masku pola sata, zar ne?
 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 12 Srpanj 2020 22:45
djelomob1.jpg