Srpanj 21, 2020 6248

Šteta seže do 10 tisuća eura

Psi goniči zaklali polovicu stada kod Gaćeleza? Ovakvu stravu mještani ne pamte bar 15 godina

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

U subotu nešto prije 21 sat dok je čuvao svoje ovce na ispaši svega kilometar od kuće Pešo Zekonjić doživio je nešto što će pamtiti cijeli život. U stadu je nastao stampedu, a blago se razbježalo. Krenula je potraga, a dio je nađen pred zoru oko 4:30 sati. Nešto više od pola stada je nestalo ili zaklano, a prema prvim informacijama iz veterinarskog inspektorata za sve su krivi – psi goniči. Ovakvu štetu Gaćeleze nisu imale zadnjih 15-ak godina, a procjenjuje se na oko 10 tisuća eura.

-    Razočarani smo u sve ovo. Mislili smo da se radi o vukovima, međutim veterinarski inspektor nam je kazao kako se radi o psima goničima. Ne mogu vjerovati da ovakvo što psi mogu napraviti, a najgore mi je zbog roditelja kojima je ovo sve. Majka je od šoka završila na Hitnoj, a otac je smršavio sigurno 6 kg u ova tri dana, priča nam Pešin sin Tihomir Zekonjić.

Od 45 ovaca, 15 je zaklanih, 10 nestalih, a 20 se vratilo kući od kojih neće sve preživjeti zbog velikih rana. Budući da su najgore stradale upravo mlade i skotne ovce, šteta je time veća.

-    Radi se o šteti oko 10 tisuća eura. Za ovakvo što nikada nije pravo vrijeme, ali ovo je zaista najgore. Ne mogu se nikome obratiti za pomoć za bilo kakvu naknadu. Jedino nam preostaje pričekati službenu potvrdu veterinarskog inspektorata s kojim ćemo ići na policiju. No, kako bih mogao upirati prstom u nekog? 

Sličnih je pokolja bilo oko Skradina, Lišana i Vukšića, ali oko Gaćeleza nikada.

-    Cijeli život imamo ovce, nikad se nitko nije susreo s ovim do sada. Ovo je prvi put da se dogodilo. Otac je išao po njih, nije ništa ni čuo ni vidio osim da su se razbježale. Zasad ništa sa sigurnošću ne možemo tvrditi. 

I sam ima lovačkog psa koji je bio vezan kraj kuće. Naglašava, ovo je period kada se oni ne smiju slobodno puštati.

-    Ako su zaista krivi psi, volio bih da mi to čovjek kaže. Što je bilo, bilo je, idemo dalje. Ovako je baš ružan osjećaj i ne bi mogao razumjeti da netko sada može mirno spavati. Stravične su mi i činjenice da je to bio neki nagon, ludost. Rastvorene su, razderane… ali nisu pojedene, kazao nam je Tihomir Zekonjić.

Tags
djelomob1.jpg