Kolovoz 17, 2020 2572

Veći broj požara na priobalju u odnosu na prošlu godinu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Republici Hrvatskoj u ovoj je godini ukupno zabilježeno 4693 požara otvorenog prostora, pri čemu izgorjela površina iznosi 39.111 ha, a indeks opožarene površine 8,33 – podaci su Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice za razdoblje od 1. siječnja do 15. kolovoza. Statistički gledano, broj se požara u odnosu na prošlu godinu smanjio za više od 16 %, a dok je izgorjela površina ukupno povećana za 22%.

Na području priobalnog i kraškog područja ukupno je zabilježeno u istom razdoblju 3294 požara što je povećanje za 2 % u odnosu na prošlu godinu dok je izgorjela površina ukupno iznosi 30 455 ha, što je povećanje za 69 posto u odnosu na 2019. godinu.

-Požarna sezona još traje, a sve su snage i dalje aktivne u njezinom provođenju. Ova je požarna sezona dosta sušna, a najčešći uzrok požara su suha grmljavinska nevremena. U Divuljama se tijekom cijelog ljeta nalazi Operativno vatrogasno zapovjedništvo koje prikuplja podatke, a požari se brzo uočavaju te se i brzo stavljaju pod kontrolu”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Da je tome tako svjedoče i brojke, jer unatoč povećanju broja požara na priobalju, svi su u vrlo kratkom razdoblju lokalizirani. Pojasnio je i kako je povećanje broja opožarene površine posljedica velikih požara na Svilaji, Velebitu i Dinari, a koji su došli iz Bosne i Hercegovine te su uspješno ugašeni, a njihovo je širenje spriječeno.

“Bile su to fronte požara po petnaestak kilometara, ali su uspješno ugašene”, kazao je zapovjednik Tucaković i podsjetio kako gotovo pola ovogodišnjih intervencija spada pod tehničke intervencije, što samo dokazuje kako vatrogasci odrađuju i brojne druge aktivnosti, uz gašenje požara.

Dodao je i kako su vatrogasci odradili više od 500 intervencija u saniranju nedavnog nevremena na području Grada Zagreba i okolnih županija.

“I dalje je aktivno 12 vatrogasnih dislokacija raspoređenih od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije, sa 72 vatrogasca u jednoj smjeni. Možemo biti zadovoljni s tijekom ove sezone, a vatrogasci će poduzeti sve da tako i ostane“, rekao je na kraju Tucaković.

Tags
djelomob1.jpg