Rujan 14, 2020 5841

U 87. godini napustio nas je Vicko Bareša, jedan od osnivača i prvi predsjednik vodičkog DDK

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Ulicom Fra Pija Fržopa prolazim svakodnevno. To je na ruti  od moje kuće do zgrade „stare škole“, do Knjižnice u kojoj radim. I nikad se nije desilo da prolazeći kraj kuće Vicka Bareše nisam naišao na njega, svog susjeda koji bi tu sjedio na zidiću.

Uglavnom na zidiću svoje kuće, a ponekad i u avliji susjeda Jozice. Ili na Gržogalovom zidiću. Ovisno o vjetru i položaju sunca. I nikad, ama baš nikad se nije desilo da u tim susretanjima nismo barem nakratko porazgovarali. O tome što ima novog u „selu“, o njegovom zdravlju, eventualnoj neprospavanoj noći, a vrlo često i o akcijama darivanja krvi. To nas je i najviše povezalo. Vicko Bareša bio je 1976. godine jedan od osnivača vodičkog Kluba darivatelja krvi. I njegov prvi predsjednik. Dugogodišnji. Bio mi je sinonim za davalaštvo krvi. I ostat će to. Zauvijek. 

Jučer, kada sam prolazio pored njegove kuće, bilo mi je čudno da ga ne vidim. Okrenuo sam se prema Gržogalovom zidiću, a zatim bacio pogled i u Jozičinu avliju. Nije ga bilo. Imao sam loš predosjećaj. Jutros sam saznao da je barba Vicko umro. Naš subotnji popodnevni razgovor, koji je potrajao  nešto dulje nego inače, u kojem je uz nas dvojicu sudjelovala i moja kolegica Blanka, bio je posljednji susret sa dragim susjedom. Odličnim čovjekom.  I prijateljem. Bio je dobro raspoložen. Izgledao je puno bolje nego prethodnih dana. Pričajući o nečemu dobro smo se svo troje nasmijali. Na odlasku pozdravili smo ga sa standardnim „vidimo se, Vicko!“. 

Naš barba Vicko rodio se 1933. godine. Živio je dugih 87 godina. Nije to malo. Pogotovo kada znamo koliko bolna su mu bila zadnja gotovo tri desetljeća života. Uz kćer Ljilju, koju je dobio u braku sa suprugom Jelom (rođenom Petrov), imao je i sina Gorana koji je poginuo braneći svoju Hrvatsku. To je bio težak udarac za Vicka i njegovu obitelj. Pretežak udarac. Svih ovih godina valjalo je živjeti sa ogromnom boli. Jučer se njegovo izmučeno srce predalo. Vjerojatno ipak puno spokojnije zbog činjenice da se u Barešinoj kući čuje i smijeh  troje praunučadi. Goranovih potomaka. Među njima je i mali Goran. Sin Vickovog istoimenog unuka. 

Obitelji našeg dragog Vicka izražavamo iskrenu sućut u ime mještana Vodica, Kluba DDK Vodice i GD Crvenog križa Vodica.

U nastavku link gdje možete pročitati intervju sa Vickom objavljen prije četiri godine na portalu Info Vodice.

https://www.infovodice.com/zivot-u-vodicama/5935-prvi-predsjednik-ddk-vodice-vicko-baresa-dao-cijelog-sebe-u-rad-kluba-a-i-dan-danas-s-83-godine-na-ledima-ne-posustaje.html

Napisao: Ivica Bilan

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 12:45
djelomob1.jpg