Rujan 20, 2020 3264

U spomen na sve poginule hrvatske branitelje stradale na Velebitu, katolički skauti župe Vodice pohodili na Velebit

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Dana 19.9.2020. održao se zajednički pohod na Velebit, točnije Sveto brdo, u spomen na sve poginule hrvatske branitelje stradale na Velebitu.

Osim članova planinarskih društava iz cijele hrvatske, pripadnika brojnih gardijskih brigada, udruga žena poginulih u domovinskom ratu, ove su godine sudjelovali i katolički skauti župe Vodice, sa svojih preko 30 članova.

-    Nakon napornog uspona od Malog Alana do Svetog brda slavljena je i sveta misa na stanovima Jurjevića u sjećanje na hrvatske branitelje poginule na Velebitu. Sjetili smo se i žrtava lovinačkog kraja i zbjega koji se dogodio 24.9.1991. godine. – rekao nam je Ivan Skočić, voditelj skauta

Namjera ovog, sada već tradicionalnog, pohoda je reći jedno veliko hvala svakom hrvatskom branitelju koji je braneći Velebit, branio Hrvatsku. Planinska satnija Velebit, SJP MUP RH, 1.gb Tigrovi HV-a te brojne druge postrojbe HV-a i HOS-a, zaslužne su što danas slobodno možemo kročiti i planinariti našim Velebitom.

U govorima koje su održali svjedoci i sudionici obrane Velebita više je puta naglašena važnost prenošenja istine o zbivanjima na Velebitu i ljudima koji su svojom žrtvom omogućili slobodu koju mi danas uživamo. Pogotovo je izražena želja da što veći broj mladih sudjeluje na ovakvim događanjima, gdje svaki sudionik može puno intenzivnije doživjeti kako je to izgledalo ratovati na ovako surovom terenu, posebice u razdobljima velikih vrućina i zima.

Pohod se održao pod sloganom  "Veće ljubavi nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje svoje." Iv 15, 13

djelomob1.jpg