Rujan 22, 2020 2348 Pixabay

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, pogledajte prigodni spot

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas, 22. rujna, obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“, izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.

Sam naziv projekta, pa tako i novog spota „Lily“, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

Hrvatski Sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna „Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama“.

Projekt „Lily“ ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

U sklopu projekta „Lily“ ovoga puta pristupilo se, kroz izradu videospota, modulu usmjerenom prema senzibilizaciji osoba muškoga spola. Potičemo dječake i muškarce na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije, kao i na ravnopravnost spolova i važnosti nenasilnog ponašanja.

U navedenim poveznicama možete pročitati sve o navedenom projektu kao i pogledati spot:

-https://mup.gov.hr/vijesti/video-povodom-nacionalnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-u-sklopu-projekta-lily-predstavljamo-novi-spot/286556

https://youtu.be/YeljVbisJs0

Na stranici MUP-a (u poveznici) možete vidjeti i statističke podatke za prvih osam mjeseci 2020. godine koji govore u prilog smanjenja nasilja žrtve, ali građani koji imaju saznanja o nasilju, nasilje svakako trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, a u drugim situacijama, dok se ne normalizira stanje s ograničavanjem socijalnih kontakata, putem on line aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja.Nasilje je društveni problem, stoga zajedno prekinimo šutnju!

Obzirom na sve naprijed navedeno pozivamo Vas da putem svojih medija upoznate javnost s provođenjem ovog projekta, prvenstveno kako bi se svi zajedno senzibilizirali i prijavili nasilje.

djelomob1.jpg