Rujan 25, 2020 5690

Priča koja traje već 65 godina: Posadama broda Tijat uručena zahvalnica za veliko srce kojim su povezali ljude i otoke

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Reklo bi se "Neverending story" što je zapravo jako lijepa i posebna priča zbog broda koji je na neki način obilježio živote otočana i dao jedan drugi smjer u pomorskom prijevozu. 

Sada, 65 godina kasnije Tijat je definitivno postao najpoznatiji brod na Jadranu. I ne samo najpoznatiji, već je i predložen za Registar kulturnih dobara RH! 

A zbog čega? Zbog ljudi koji ga vole, prate i poštuju, a u Facebook grupi "Tijat u srcu" je preko 1.500 članova kojima je ovaj brod ušao pod kožu. To mu i daje za pravo da je najpoznatiji, a još k tome i brod koji je najviše fotografiran. 

Upravo zbog zalaganja entuzijasta iz grupe "Tijat u srcu", čiji je cilj očuvanje broda u izvornom obliku i sa orginalnim strojem, brod je često medijski praćen a ima preko 8.600 fotografija, od toga pet Milenijskih Šime Strikomana, a nagrađen je i "Plavom vrpcom Vjesnika" 2018.g. 

Ali što je Tijat bez svoje posade? Posada je ta koja ga čuva, brine o njemu i opslužuje i koja je hvaljena od svih mjesta gdje brod plovi. Naravno, mještanima Prvić Šepurine, Prvić Luke i Zlarina su obitelj, ali mještani Malog Losinja, Suska i Unija, gdje Tijat dva puta godišnje odlazi na zamjenu, ih također hvale te pričaju i pišu o brodu čija posada je jedna od posebnih.

Povodom Tijatovih 65 godina plovidbe, a uz veliku podršku Jadrolinije, Robert Udiljak, Ivana Beban, Saša Jurat i Šime Strikoman, u ime grupe "Tijat u srcu" predali su Zahvalnicu posadama broda Tijat za veliko srce kojim su povezali ljude i otoke.

Stoga Tijatovoj priči nije kraj, a kako slogan grupe glasi "Jer plovidba Tijatom je doživljaj!"

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 25 Rujan 2020 17:26
djelomob1.jpg