Listopad 09, 2020 3791

„Za rast je potrebna i lijepa riječ.“: Učitelji i učenici OŠ Vodice obilježili Svjetski dan mentalnog zdravlja

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada. U današnje vrijeme, više nego ikad prije, potrebno je govoriti o mentalnom zdravlju, kako djece i tinejdžera, tako i odraslih.

Sve većom uporabom tehnologije, manje se družimo, razgovaramo, iznosimo svoja razmišljanja i strahove, nade, sreću onako kako ih doživljavamo. Pandemija i lockdown dodatno su otežali. Život koji prikazujemo na društvenim mrežama često ne odgovara našem stvarnom životu i tu se možemo naći u začaranom krugu, zarobljeni s vlastitim mislima dok svi oko nas misle kako smo uvijek dobro, nasmijani, veseli, sretni, zadovoljni…

Zato je iznimno važno znati da su svi osjećaji koje osjećamo jednako vrijedni, da se smijemo osjećati i umorno, i tužno, tjeskobno, uplašeno, jednako kao i sretno, zadovoljno, samopouzdano.

Depresija je jedna od vodećih mentalnih bolesti koje pogađaju tinejdžere. Kako prepoznati naše osjećaje, ali i osjećaje nama bliskih ljudi, te kako na pravi način pomoći kad je nekome teško, naučit ćemo ove školske godine kroz različite aktivnosti u projektu u kojem sudjelujemo.

Ovaj tjedan, 5. – 9. listopada, obilježavajući Svjetski dan mentalnog zdravlja, učenici OŠ Vodice su već odradili neke aktivnosti. Većina učenika, koji sudjeluju u projektu, je sa svojim učiteljicama razgovarala o svojim osjećajima, o tome po čemu su posebni, što rade kad su sretni, a što kad se osjećaju tužno, zabrinuto, uplašeno, s kim najradije razgovaraju o svojim problemima, srame i se ponekad govoriti o svojim osjećajima, smatraju li da su jednako sposobni kao i drugi,…

Učitelji su, u petak 9. listopada, zelenim vrpcama i razgovorom s učenicima obilježili Dan Mentalnog zdravlja, te su zajedništvo i svjesnost o važnosti mentalnog zdravlja ovjekovječili fotografijom.

Učenici 4. b i 4. c razreda su na Plavoj plaži uz sat TZK-a obilježili Dan Mentalnog zdravlja uz krilaticu „Zdrav duh u zdravom tijelu“.

Učenici 7.d razreda napravili su plakat.

Učenici 4. c razreda su se ovog tjedna pozabavili i crtežom koji ulazi u izbor za crtež/maskotu koji će predstavljati našu školu, te priču koja ide uz njega, Svjetlom protiv tame.

SVJETLOM PROTIV TAME

Jednoga je dana naš svijet odlučio promijeniti svoju rutinu. Gospodin Mjesec se u pidžami ljuljao na ljuljački. Osjećao se kao dijete. Nije mu se žurilo na počinak. Znao je gospodin Mjesec da djeca više vole dan od noći.

Gospođa Planeta Zemlja se zabavljala puštajući zmaja. Veselo je klicala: “Pusti i ti svoga zmaja!“

Dva vragolasta vjetrića strujala su zrakom. Pomogli su gospođi Zemlji dignuti zmaja visoko, visoko do oblaka.

Sunce se spustilo na livadu. Razgovaralo je s cvijećem i drvećem. Čudilo se Sunce kako malo zna o cvijeću i drveću. Godinama im daje samo svjetlost i toplinu. Za rast je potrebna i lijepa riječ.

Dva su kišna oblaka putovala nebom. Kišni je Oblak bratu Oblaku poklonio cvijet umjesto munje.

Sretna livada postala je najljepše mjesto u čitavom Svemiru.
Cvita, 4.c, OŠ Vodice

Tags
Poslijednja izmjena dana Petak, 09 Listopad 2020 22:17
djelomob1.jpg