Listopad 19, 2020 3511

Ribarska zadruga Adria nastavlja aktivno djelovati na čišćenju našeg Jadranskog mora zahvaljujući ribarima i Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo.

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ribarska zadruga Adria registrirana je za obavljanje djelatnosti ribarstva, prerade ribe i trgovine ribom. Koncesionar je Tribunjske ribarske luke sa sjedištem u  pogonu za procesiranje i skladištenje proizvoda ribarstva koji se nalazi 50 metara od mjesta iskrcaja ribe.

Ribarska zadruga Adria, u ponudi ima raznovrsnu svježu i smrznutu Jadransku ribu, morske organizme i prerađevine morskih proizvoda te  svojim brojnim projektima želi unaprijediti sadašnje uvjete ribarskog sektora. 

Projekt Ribarske zadruge Adria koji je apliciran na natječaj Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u okviru mjere I.3. „Partnerstvo između znanstvenika i ribara“ potiče razmjenu znanja te stoga nosi simboličan naziv „MrežaZna“. 

Ukupan iznos ulaganja kroz projekt „MrežaZna“ je 185.635,36 kn. Udio javne potpore iznosi 60% od čega  75% financira Europska unija dok preostalih  25% prihvatljivih troškova financira Republika Hrvatska.

Uvodni sastanak koji se održao u prostorijama Instituta za Oceanografiju i ribarstvo iz Splita obilježio je početak provedbe projekta. 

Projekt „Mreža Zna“ kroz partnerski odnos s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita sjedinjuje praktična iskustva i vještine ribara sa znanstvenim saznanjima o  složenim interakcijama koje oblikuju naš morski okoliš. Važnost  projekta „Mreža Zna“ je u nastavku provođenja aktivnosti koje su dale dobre rezultate pri uklanjanju otpada iz mora te provođenje novih aktivnosti koje naglašavaju važnost svakog pojedinca pri ostvarenju boljeg društva.

Prema nekim procjenama, oko 80 % otpada pronađenih u morskom okolišu rezultat je aktivnosti na kopnu. Izvor morskog otpada nije ograničen na ljudske aktivnosti duž obale jer rijeke, poplave i vjetar prenesu otpad u more. Podaci prikupljeni tokom provedbe projekta „MrežaZna“ ukazat će na problematiku otpada u moru, ali i omogućiti razvijanje plana gospodarenja otpadom kako bi što manje otpada u budućnosti dospjelo u more.

Cilj projekt „MrežaZna“ je poboljšanje upravljanja otpadom, smanjenje ukupnog otpada i povećanje stope recikliranja (osobito plastike) u svrhu učinkovitije uporaba resursa unutar same Ribarske luke Tribunj. 
Ribarska zadruga Adria daje primjera drugima kako je najvažnije krenuti danas, a  najbolje je krenuti od sebe. 

Stoga obratimo pažnju na očuvanje prirode koja nas okružuje, hrani i izgrađuje kako bi osigurali budućnost ribarskim djelatnostima, ali i  naraštajima koji dolaze nakon nas.

djelomob1.jpg