Listopad 26, 2020 2152 Pixabay

Tjedna analiza prometa: Najveći broj nesreća dogodio se na području Šibenika i Vodica

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 19. do 25. listopada, na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 14 prometnih nesreća, 1 s ozlijeđenim osobama i 13 s materijalnom štetom, a u tim prometnim nesrećama 1 osoba je lakše ozlijeđena.  

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 11, se dogodio na području Šibenika i Vodica i to 1 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 1 osoba je lakše ozlijeđena. Na području Drniša su se dogodile 2, a na području Knina 1 prometna nesreća, sve s materijalnom štetom.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 3, nepropisno skretanje – 2, nepropisna vožnja unatrag – 1, nepropisno kretanje kolnikom – 2 i ostali uzroci – 6.   

U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 211 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (127), nekorištenje sigurnosnog pojasa (18), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (9), nepropisno uključivanje i isključivanje (5),

Upravljanje vozilom prije stjecanja prava (1), nekorištenje zaštitne kacige (1) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 11 vozača.

Osim toga, 22. listopada oko 17,40 sati na D-8 (Jadranska magistrala) u blizini Prosike, 31-godišnjaku je zabilježena brzina kretanja od 174 km/h, a upravljao je osobnim automobilom BMW zadarskih registarskih oznaka. Protiv vozača je, zbog počinjenja više prekršaja, podnesen Optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Također je 23. listopada oko 09,50 sati na A-1, u blizini Pirovca, 44-godišnjaku zabilježena najveća brzina kretanja od 216 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Audi zagrebačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna kao i izdana zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije na području Republike Hrvatske. 

Obzirom na statističke pokazatelja, policija opetovano upozorava vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine i korištenje sigurnosnog pojasa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da koriste zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.