Studeni 10, 2020 2456

Iduće godine kreće popis stanovništva, kućanstava i stanova, pogledajte koje su osnovne informacije o popisu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Proteklog se tjedna sastalo Županijsko popisno povjerenstvo za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine te su započele pripremne aktivnosti za početak Popisa 2021.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. ožujka 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa, a razdoblje trajanja Popisa jest od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021.

Popis će se provoditi na dva načina: osobe se mogu popisati samostalno kroz elektronički sustav e-Građani, a sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale popisuju popisivači koji obavljaju i kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem.

Popis se provodi u dvije faze:

1. faza - od 1. travnja 2021. do 10. travnja 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani,

2. faza - od 16. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Za popisivanje preko sustava e-Građani dovoljno je da jedan član kućanstva koristi vjerodajnicu za sustav e-Građani te isključivo jedan član kućanstva popisuje stan, kućanstvo i sve članove kućanstva. Građani se pozivaju da, zbog epidemioloških i ostalih razloga,  svi koji to mogu, koriste blagodati sustava e-Građani te se samostalno popišu.

Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), minimalna razina sigurnosti 2.

Popis se temelji na izjavi, a u Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine propisane su prekršajne odredbe za davanje netočnih i nepotpunih podataka.

Javni poziv za prijavu popisivača Državni zavod za statistiku planira objaviti  početkom veljače 2021.

Osobe zainteresirane za obavljanje posla popisivača moći će se prijaviti putem e-prijave na internetskim stranicama Zavoda. Glavni kriteriji za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola te informatička pismenost. Prijavljene osobe trebat će ispuniti test koji sadrži pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, pitanja o informatičkoj pismenosti te demografska pitanja, a na temelju postignutih bodova izradit će se rang lista popisivača.

Državni zavod za statistiku će tijekom provedbe Popisa 2021 postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Sudionici popisivanja dobit će adekvatne upute za postupanje, a bit će osigurana i dezinfekcijska sredstva te zaštitne maske.

Predsjednik županijskog Popisnog povjerenstva Šibensko-kninske županije je župan Goran Pauk, a Povjerenstvo čine: voditeljica područne jedinice Državnog zavoda za statistiku Vinka Pancirov, pročelnik područnog ureda za katastar Josip Mikulandra, koordinatorica Povjerenstva Marija Gojević, pročelnica Ureda župana Senka Bilać, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Olimpija Pažanin te pročelnik stručne službe Tajništva Šibensko-kninske županije Ante Alfirev.

 

djelomob1.jpg