Prosinac 01, 2020 4434 Ilustracija

Reakcija Gorane i Olivere Radoš Šaponja na bezrazložni napad Ivane Ivić Grbelja na obitelj Šaponju te rad i djelo pok. Zorana Šaponje

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Gorana i Olivera Radoš Šaponja zast. po punomoćniku Marku Fuštinu, odvjetniku u Šibeniku, poslali su na redakcijski mail zahtjev za ispravak netočnih informacija, odnosno reakciju na bezrazložni napad Ivane Ivić Grbelja na obitelj Šaponju te rad i djelo pok. Zorana Šaponje. Tekst u integralnom obliku na njihov zahtjev objavljujemo ispod

U članku objavljenom 28. studenoga 2020. godine na informativno-oglasnom portalu grada Vodica INFOVODICE pod nazivom Očitovanje na protestno pismo obitelji Šaponja i zbivanja na 24. sjednici gradskog vijeća grada Vodica na temu „ Otok Tijat, devastacija i nelegalna gradnja“(https://www.infovodice.com/vijesti/15738-ocitovanje-na-protestno-pismo-obitelji-saponja-i-zbivanja-na-24-sjednici-gradskog-vijeca-grada-vodica-na-temu-otok-tijat-devastacija-i-nelegalna-gradnja.html) izneseno je nekoliko neistinitih informacija.

U članku je u cijelosti objavljeno pismo Ivane Ivić Grbelja, upraviteljice Poljoprivredne zadruge "Prvić Šepurine", kao njezino očitovanje na protestno pismo obitelji Šaponja i zbivanja na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Vodica. U objavljenom pismu ista navodi:

-„U morbidnom igrokazu koji je 26. studenog 2020.g. izveo predsjednik Gradskog vijeća Grada Vodica gosp. Mikšić, na prekinutoj 24. sjednici Vijeća, u suradnji s odvjetnikom obitelji Šaponja,…

-„Žalosna i gnjusna predstava koja je izvedena na Gradskom vijeću Grada Vodica,…

-„Predstavnicima obitelji pokojnika dostavi se materijal za sazvanu sjednicu, onda oni sa odvjetnikom traže sudjelovanje na sjednici na kojoj nitko od onih koji su je sazvali nema namjeru govoriti o liku i djelu pokojnika niti je to tema sjednice i to dovodi do prekida sjednice.“ 

Prije svega važno je istaknuti da je obavijest o održavanju sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica bila javno i transparentno objavljena upravo na portalu INFOVODICE, te je istodobno s objavom svim čitateljima bila dostupna na uvid dokumentacija temeljem koje je sazvana sjednica te tema dnevnog reda. Dakle, nikakva dokumentacija posebno nije bila dostavljena predstavnicima obitelji Šaponja, kako to navodi autorica pisma, već je ta dokumentacija, zajedno s dopisom Ivane Ivić Grbelja u kojem više puta spominje pok. Zorana Šaponju u inkriminirajućem kontekstu, javno bila dostupna na stranicama Internet portala.

Nakon što su vidjeli objavu na portalu, članovi obitelji Šaponja obratili su se direktno predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vodica gosp. Marinu Mikšiću te mu uputili protestno pismo, nakon čega ih je on pozvao da sudjeluju na sjednici i iznesu svoju stranu priče.

Dakle, neistinit je navod Ivane Ivić Grbelja da su članovi obitelji Šaponja s odvjetnikom tražili sudjelovanje na sjednici, već su isti pozvani na sjednicu od strane predsjednika Gradskog vijeća Grada Vodica Marina Mikšića dopisom dana 23. studenoga 2020. godine.

Isto tako, nejasno je zašto autorica pisma navodi da tema sjednice nije bio Zoran Šaponja, kad je upravo povod za sazivanje sjednice bila dokumentacija koju je ista uputila gradonačelnici Grada Vodica gđi. Nelki Tomić, čiji meritum stvari predstavljaju razlozi zbog kojih je Zoran Šaponja opozvan s mjesta upravitelja zadruge.

U samom dopisu kojim je potaknuto sazivanje sjednice Ivana Ivić Grbelja u više navrata u negativnom kontekstu spominje Zorana Šaponju, te između ostalog navodi da je „..Zoran Šaponja služeći se lažima, manipulirajući podacima izvlačio javni novac i razne dozvole...“, stoga je nejasno zašto ista u ovom članku navodi da nitko od onih koji su sazvali sjednicu nije imao namjeru govoriti o „..liku i djelu pokojnika...“, kad je upravo to bio očito cilj.

Nadalje, rečenicom „..A sve kako bi spriječili uvid u koruptivne i kriminalne radnje...“ Ivana Ivić Grbelja implicira da je pok. Zoran Šaponja za života i rada u zadruzi počinio kaznena djela, a da je cilj sudjelovanja predstavnika obitelji Šaponja na spornoj sjednici bio upravo prikrivanje te činjenice. U ovom nedopustivom kontekstu nužno je istaknuti da protiv pok. Zorana Šaponje nikad nije bio pokrenut kazneni postupak zbog bilo kakvog kaznenog djela koja mu sadašnja upraviteljica zadruge svjesno imputira na teret, a ako je ista zaista imala saznanja o inkriminirajućim radnjama, bila je dužna prijaviti ih nadležnim tijelima.

Ista, nadalje, navodi da  je „..o nelegalnim radnjama u vezi otoka Tijata i gradnjama na njemu MO Prvić Šepurine obavijestio je sve relevantne institucije - od Grada Vodice, državnog odvjetništva, građevinske inspekcije do lučke kapetanije...“, a iz citiranog jasno proizlazi da u pokrenutim postupcima nije donesena nikakva meritorna odluka na koju bi se autorica mogla pozvati i potkrijepiti svoje navode.

Čitava konstrukcija napisanih neistina stvorenih u vezi Zorana Šaponje je upravo proizvod autoričine pobude da „uzme pravdu u svoje ruke“ i sudi pokojnom čovjeku.

Premda autorica navodi da „..na korištenje mrtvog čovjeka radi zaštite nelegalno stečenog i radi prikrivanja korupcije, ma s koje strane i stranke dolazili, čovjek može izraziti samo zgražanje...“, ipak je obitelj Šaponja ta koja treba izraziti zgražanje nad postupcima Ivane Ivić Grbelja, čija je isključiva svrha bila klevetanje pokojnika i osporavanje svega čestitog što je učinio za zadrugu.

Ovaj dopis predstavlja zadnji javni istup obitelji Šaponja glede ove tematike te će u budućnosti protiv predsjednice zadruge Ivane Ivić Grbelja te protiv svih drugih koji budu na bilo koji način spominjali neistine o našem dragom pokojniku, obitelj potražiti zaštitu pred nadležnim sudom.

U Šibeniku, 01.12.2020. godine

Odvjetnik Marko Fuštin

Poslijednja izmjena dana Utorak, 01 Prosinac 2020 15:12
djelomob1.jpg