Prosinac 29, 2020 2812 24 sata

Pazite: Pojavili se lažni računi za pomoć Petrinji i Sisku na društvenim mrežama

Pazite: Pojavili se lažni računi za pomoć Petrinji i Sisku na društvenim mrežama Pixabay Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, upozorio je večeras na svom Twitter profilu da se društvenim mrežama šire lažne vijesti oko posljedica potresa - od računa za uplate pomoći pa do netočnih informacija.

Iz portala 24 sata pitali su Delića kako prepoznati lažne račune za pomoć stradalima u potresu. 

- U ovom je trenutku najbolje držati se onih podataka koje na službenim stranicama objavi Stožer civilne zaštite ili eventualno Hrvatski crveni križ. Dodatne provjere su prilikom samog plaćanja, ukoliko se radi o pravnim osobama, podaci će se automatski prepoznati u aplikacijama za plaćanje. Sva strana plaćanja, a ima i takvih, su sumnjiva - objašnjava Delić.

Istaknuo je da možemo očekivati kako će se lažni računi za prikupljanje pomoći više pojavljivati u idućim danima. 

- U ovom trenutku se više šire netočne fotografije s terena ili potrebama koje imaju osobe na, nažalost, pogođenim područjima - kaže Delić i dodaje da će se, prema njegovom dosadašnjem iskustvu, više prevara pojaviti u stranim državama.

- Relevantni mediji u ovom trenutku, čini se, objavljuju i relevantne informacije. Na društvenim mrežama u tom smislu treba pratiti potvrđene stranice, osobe i medije. Treba se suzdržati od prosljeđivanja informacija koje u tom smislu ne dolaze iz nadležnih službi (civilna zaštita i policija) ili medija. Treba, dakle, provjeriti gdje je informacija nastala - objašnjava Delić.

 

djelomob1.jpg