Siječanj 15, 2021 1898

Nastava započne 18. siječnja, evo na koji način i po kojem modelu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije prateći razvoj epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije u prosincu 2020. godine preporučio je nadležnom županijskom odjelu i dijelu ravnatelja srednjih škola donošenje odluke o organizaciji nastave po modelu ''C'' - nastava na daljinu. Predmetna preporuka odnosila na srednje škole i to za razdoblje od 14. prosinca do 23. prosinca 2020. godine.

Nadalje je preporukom određeno da će svaka škola po isteku školskih praznika, u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom, odabrati po kojem će modelu nastaviti provođenje nastave za početak drugog polugodišta. Za potrebe usvajanja stajališta o odabiru prikladnog modela za provođenje nastave u drugom polugodištu Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije zatražio je mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, a iz kojega proizlazi da je epidemiološka situacija bolja nego prije mjesec dana, no da i dalje postoji veliki rizik prijenosa bolesti među učenicima i nastavnicima kao i na potencijalno prenošenje bolesti na članove njihovih obitelji.

Za potrebe nastavka školske godine i ministar znanosti i obrazovanja prije tri dana javno je iznio stajalište Ministarstva da školska godina započne održavanjem nastave po modelu ''A'' u nižim razredima osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) i za učenike četvrtih razreda srednjih škola, a da učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda srednje škole nastavu izvode na daljinu (on line) odnosno po modelu ''C'' .

Slijedom navedenoga, Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije, uvažavajući procjenu epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i javno izneseno stajalište Ministarstva znanosti i obrazovanja preporuča da nastava na području Šibensko-kninske županije započne 18. siječnja 2021. godine na predloženi način, tj. po modelu ''A'' u nižim razredima osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) i za učenike četvrtih razreda srednjih škola (uz primjenu pojačanih protuepidemijskih mjera), a da učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda srednje škole nastavu izvode na daljinu (on line) odnosno po modelu ''C'' .

Nadalje, u odnosu na održavanje stručne prakse, vježbi i individualne nastave  za učenike svih razreda srednje škole (tamo gdje se provodi) iste se mogu održati u prostorima škole i drugim za to predviđenim prostorima uz primjenu pojačanih protuepidemijskih mjera prema Modelima i preporukama za održavanje nastave koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te uz obveznu suglasnost roditelja.

djelomob1.jpg