Veljača 07, 2021 4780

U 68. godini preminuo Ante Mrvica, dobri duh Jadrolinije

U 68. godini preminuo Ante Mrvica, dobri duh Jadrolinije Index video snimka zaslona
Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Vijest o smrti Ante Mrvice objavio je Dalmatinski portal. Mrvica je bio poznat kao 'dobri duh splitske luke' i 'tata-mata za trajekte' a čitavoj je Hrvatskoj godinama bio poznat po televizijskim javljanjima u kojima je opisivao kakvo je stanje u luci tijekom turističke sezone, ima li gužvi, kasne li trajekti i slično. 

Rođen je na otoku Žirju 1952. godine, gdje je završio osnovnu školu. Srednju pomorsku školu završio je u Šibeniku, nakon čega se zaposlio kao mornar.

Svoj 18. rođendan dočekao je na Atlantiku, na brodu Slobodne plovidbe iz Šibenika. Godine 1983. u londonskoj luci Britanska kraljevska mornarica zadržala je brod pod ciparskom zastavom na kojem je plovio zbog neplaćanja pristojbe. Brod je zaustavljen sudskom odlukom te su se s njega iskrcali svi osim Mrvice i četvorice hrvatskih pomoraca, koji britanskim vlastima nisu dozvoljavali prilaz brodu. S Mrvicom je pregovarao admiral Marshall Vincent Ricks, jer je priča postala veliki skandal o kojem je pisao i Times, a u Hrvatskoj je o njoj izvještavao Jadran Marinković s Radio Splita. Nakon sudske rasprave, Mrvica je s ostatkom posade pušten iz britanskih teritorijalnih voda.

Tri godine kasnije dolazi u Split i bio član prvog godišta splitskog Pomorskog fakulteta. Za vrijeme studija strojarstva i nautike upoznao je buduću suprugu Ljiljanu. Završetkom studija, u travnju 1990. zaposlio se u Jadroliniji. Prvo je nekoliko godina bio inspektor flote na srednjem i južnom Jadranu, a nakon toga postaje koordinator Trećeg plovnog područja Split - Dubrovnik. Na tom poslu radio je cijela dva desetljeća, do kraja kolovoza 2017. Svojim je zalaganjem, znanjem i prepoznatljivim javljanjima za Dnevnik HTV-a stekao naslove tata-mata za trajekte, dobri duh splitske luke i dobri duh Jadrolinije.

Godine 2014. stekao je zvanje doktora znanosti s područja tehnologije putničkog prijevoza pomorskog i riječnog prometa. Doktorsku disertaciju obranio je na Sveučilištu u Rijeci. Od 2015. predaje dva kolegija na splitskom i zadarskom sveučilištu.

2018. dobio je nagradu komunikator godine, o čemu je odlučilo petnaest članova stručnog žirija 11. Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 07 Veljača 2021 16:08
djelomob1.jpg