Veljača 26, 2021 1143

Gradskoj knjižnici Vodice dodijeljena Zahvalnica za uspješnu suradnju u izvršavanju probacijskih poslova u 2020. godini 

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Jučer su u prostorijama Probacijskog ureda Zadar dodijeljene Zahvalnice Gradskoj knjižnici Vodice i Županijskom sudu u Šibeniku za uspješnu suradnju u izvršavanju probacijskih poslova u 2020. godini. 

U ime nagrađenih ustanova Zahvalnice su primile ravnateljica vodičke knjižnice Sanja Radin-Mačukat i Nives Nikolac, predsjednica Županijskog suda u Šibeniku.

Zahvalnice im je uručila voditeljica Probacijskog ureda Zadar Josipa Jermen, a putem videolinka nazočnima se obratila gđa. Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave. 

Probacijska služba je profesionalna i specijalizirana služba u sklopu kaznenopravnog sustava koja nadzire počinitelje kaznenih djela te im pruža podršku u zajednici smanjujući pritom troškove te rizik ponovnog počinjenja kaznenih djela. U jednom od ciljeva Europskih probacijskih pravila poseban je naglasak na što veću i kvalitetniju resocijalizaciju počinitelja u društvu pri tome naglašavajući i druge instrumente osim kažnjavanja.  

 

Rezolucija pod točkom 61.  navodi sljedeće: 
„smatra se da kaznenopravni sustavi u kojima se vodi računa o reintegraciji i zaštiti automatski podrazumijevaju veće poštovanje ljudskog dostojanstva pojedinca jer imaju za cilj zaštitu društva i rehabilitaciju osobe, uz olakšavanje postizanja ciljeva kazne koji se odnose na prekvalifikaciju, reintegracije zatvorenika u društvo i smanjenja ponavljanja kaznenih djela; izražava žaljenje zato što su u većini država članica prakse mirenja i rehabilitacije u odnosu na stegovne postupke gotovo u potpunosti izostavljene; potiče države članice da prednost daju politikama i zakonodavstvima čiji su cilj korektivna pravda i mirenje koji se služe socijalnim, ekonomskim i kulturnim instrumentima, a ne samo kažnjavanjem“.

U Republici Hrvatskoj služba je počela s radom 2011. godine, unutar dvanaest ureda. Među njima je i Probacijski ured u Zadru sa kojim od 2014. godine uspješno surađuje Gradska knjižnica Vodice. Da je suradnja  uistinu takva potvrđuje i jučer dodijeljena Zahvalnica.

 

djelomob1.jpg