Travanj 12, 2021 2843

Priopćenje Ivice Slavice

Surova istina o proračunu i predizbornim obećanjima

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Konačno smo došli do zadnje sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica u ovom mandatu. Održana je 12.travnja 2021. godine. Vladajući su donijeli  rebalans proračuna s planiranim povećanjem prihoda od 1.4 milijuna kuna. Koliko fali za izborna obećanja za toliko planiraju veće prihode. Naglasak je na planiraju. Planirati povećanje prihoda umjesto smanjivati rashode je jedna velika predizborna smicalica. Nema veze. Idemo dalje. Donijeli su i odluku o isplati Uskrsnice, ali ista će biti isplaćena pred same izbore i to do dva mjeseca nakon Uskrsa pa sam je prigodno nazvao Izbornica.

Sad malo ozbiljnosti jer nije više vrijeme za pošalice. Dolazi vrijeme kad svi moramo biti ozbiljni i odgovorni. Od prvog do zadnjeg.

Moramo znati da proračun za 2021.godinu je nerealno planiran te će na kraju ove teške godine u istom nedostajati i do 10 milijuna kuna na prihodovnoj strani. To je činjenica koju moraju znati svi korisnici proračuna te svoje planove  prilagoditi očekivanim trendovima.

Nažalost, konjuktura gospodarstva uvezana s Covid 19 krizom dovela je do trenda pada prihoda proračuna Grada Vodica i to svi znaju, osim vladajuće garniture koja očekivajući lokalne izbore zatvara oči pred činjenicama..

Ne želim nikoga plašiti, ali svi morate znati da je vrijeme za ozbiljnost. Volio bih da nisam u pravu, ali svi pokazatelji govore u prilog navedenom.

Stoga, bez uvijanja ili podilaženja bilo kome tvrdim da nakon izbora slijedi rezanje rashoda proračuna za 2021.godinu. Slijedi slijetanje u realnost. Gdje će se rezati ovisi o odlukama koje će donijeti vladajući u pokušaju dodvoravanja biračima za što bolji rezultat na predstojećim izborima. Te odluke će biti ključne, ali nažalost sve upućuje na to da se pred izbore neće štedjeti.

Ovim putem molim vladajuće da po starom dobrom običaju obećaju svima sve, kao što su radili do sada, samo nemojte ništa potpisivati i sve će biti u redu. Dobiti ćete glasove, a nećete napraviti štetu.Sjetimo se 2017.godine i predizbornih obećanja za novi autobusni kolodvor, novu ambulatu, novi vatrogasni dom, kanalizacije do svake kuće, izgradnju staračkog doma, novih dječijih igrališta, izgradnja centra za posjetitelje u Račicama, .... Ponovite ova stara obećanja i dodajte sportsku dvoranu. Imati ćete dobar rezultat na ovim izborima, samo nemojte kretati u realizaciju pred same izbore. Čak razmišljam kako bi mogli obećati podmorski tunel do Prvića.

Teško je istini pogledati u oči i radi istine dovesti u pitanje rezultat na izborima, ali je pošteno upozoriti na vrlo izgledne posljedice donošenja predizbornih odluka.

Smanjenje rashodovne strane proračuna trenutno je jedina opcija ako želimo održati cijelokupni sustav iznad vode, želimo li održati zaposlenost, želimo li servisirati redovne obveze, želimo li bolju budućnost. Moramo osigurati kontinuitet rada i osigurati opstojnost javnog, ali i realnog sektora.

Bolja budućnost je pred nama ako već danas prihvatimo stvarno stanje stvari i zaokrenemo modele upravljanja. To je jedini način da netko drugi ispuni ponešto od svega što su nam vladajući svih ovih godina obećavali.

I da, dva ključna projekta i sukus svega je da za sekundarnu kanalizacijsku mrežu će nam trebati minimalno 28 milijuna kuna iz proračuna Grada Vodica. Pogodite koliko su planirali u proračunu za 2021,2022 i 2023. godini.? Nula kuna.

Za sportsku dvoranu trebati će nam 35 milijuna kuna, a planirano je 9.7 milijuna kuna u 2021.godini. Minimalno za taj iznos ćemo imati pad prihoda proračuna u 2021.godini u odnosu na iznos koji su planirali.

Ovo je surova istina. Rješenje postoji, ali uz ozbiljan Zaokret, i to odmah.

S poštovanjem,

Ivica Slavica

Objavu sponzorira MOST / Loza NL

 

 

 

 

djelomob1.jpg