Travanj 20, 2021 2887 Šibenski list

U pripremi nova Milenijska fotografija Šime Strikomana: Posveta vodičkom načelniku koji je sagradio školu od vlastitih sredstava

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Nakon što je već realizirao četiri takva velika milenijska lica – Špire Guberine, Ivana Meštrovića, Ante Mrvice i Arsena Dedića na isti način Šime Strikoman namjerava snimiti Milenijsku fotografiju s portretom Enrica Čičin Šaina, načelnika Vodica – prenosimo sa Šibenskog lista

Kao i uvijek dosad, u pandemijskim uvjetima, koje zahtijevaju distancu, a još bolje izostanak živih ljudi, odnosno statista, koji su iscrtavali Milenijske fotografije i njihove likove, lik ovog općinskog načelnika bit će iscrtan, onako kako su nacrtani već spomenuti prethodnici. Mrvica je, primjerice, iscrtan u splitskoj luci, odnosno složen je njegov lik, na mjestu kojem je posvetio čitav život, veličine 20 x 17 metara. A isto će se dogoditi i s portretom Enrica Čičin Šaina, načelnika Vodica o kojem je ovdje riječ.

Enrico Čičin Šain živio je od 1833. do 1912. godine i bio je dugogodišnji načelnik Vodica. Školu je pohađao u Trstu, a služio je 12 godina u austro – ugarskoj vojsci, većinom u Lombardiji i Veneciji. Imao je tri sina – Antu, Šimu i Grgu, i kćeri Maru udatu Srdarev, Vanju udatu Šprljan, Katu udatu Rocu i Ivanu – neudatu. Dugogodišnji je vrlo zaslužni načelnik Vodica. Sagradio je novu luku s lukobranima te dvije nove, velike školske zgrade koje je isplatio velikim dijelom od vlastitih sredstava. U jednoj od njih danas je smještena i vodička gradska Knjižnica. 

- Pored našeg velikog načelnika malog mista, kakve su Vodice, u pripremi su još i Milenijska lica našeg velikog književnika Ive Brešana i velikog, nezaboravljenog slavuja Vice Vukova, čiji portret mislim iscrtati u Zvonu, kao hommage njegovim Zvonima moga grada. Ti veliki ljudi, mahom rođeni u malim mistima i gradovima, mijenjali su ovaj naš svijet djelujući lokalno, a misleći globalno, milenijski. Oni su kreativni, vizionari, ali ne bi bili takvi da se nisu školovali, obrazovali, putovali, vidjeli svijeta, od kojeg su kasnije ono najbolje donosili sa sobom i pridonosili našem zajedničkom uspjehu i rastu svojih sredina' - kazao je neumorni Šime Strikoman čija Milenijska fotografija ne miruje ni u koroni.

Samo je postala 'novo normalna' prilagođena 'novomilenijskim' okolnostima. Valjda će se jednog dana naći netko tko će i njegov portret iscrtati, i ovjekovječiti za sva vremena. Zaslužio je!
Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr