Svibanj 04, 2021 4224

Čestitke laureatima

Dodijeljene nagrade Grada Vodica za 2020. godinu

Ocjeni sadržaj
(13 glasova)

Iako drugu godinu zaredom zbog epidemije ne može se proslaviti Dan našeg grada i župe na načine kako smo to dosada činili, ipak je najzaslužnijim sugrađanima, dobitnicima nagrada i priznanja grada Vodica za 2020. godinu odana zahvalnost za njihov rad i trud kojim su unaprijedili društveni život Vodica.

Poštujući propisane epidemiološke mjere u Kulturnom centru Plakete grada Vodica za 2020. godinu ove je godine dobilo 10 zaslužnih pojedinaca i ekipa Televizije Vodice za doprinos u informiranju za vrijeme Domovinskog rata

JOSIP BRNADIĆ – za razvoj nogometnog sporta

Gospodin Brnadić je, kao igrač vodičkog nogometnog kluba, nastupao u svim kategorijama - od početnika do seniora, da bi se nakon Domovinskog rata aktivno uključio u organizacijska tijela kluba, prvo kao član Skupštine, a kasnije i Izvršnog odbora. 2013. izabran je predsjednikom Nadzornog odbora, Danas, već drugi mandat zaredom obnaša dužnost dopredsjednika kluba. Odgovoran i samozatajan, već 40 godina sudjeluje u razvoju  i svim ključnim uspjesima kluba, volontirajući i nesebično odvajajući svoje slobodno vrijeme.

ANKA VODANOV – za očuvanje tradicije i starih vodičkih običaja

Anka Vodanov je jedna od 12 osnivačica Kulturne udruge Vodiške perlice u kojoj, zajedno s ostalim članovima, radi na očuvanju etnografske baštine našeg kraja. Svoju povezanost s rodnim mjestom i životom kakav je nekada bio  pretočila je u brojene stihove, od kojih je neke objavila u zbirci pjesama Ruža i vijola. 

Rizk Casino Bonus

ELVIRA LASAN ZOROBABEL – za očuvanje tradicije i starih vodičkih običaja

Elvira Lasan Zorobabel dugogodišnja je članica Kulturne udruge Vodiške perlice u kojoj sudjeluje u izvođenju vodičkih autohtonih napjeva kao počimaljka, igra nijemo kolo te pridonosi očuvanju vodičke tradicije kroz govor, scenu i prizore. Svoja sjećanja pretače u stihove, pa je  izdala i zbirku poezije Materina traversa.

TOMISLAV ALFIREV – za 25 godina rada u očuvanju tradicije Vodičke glazbe i promicanju kulturno-umjetničkog amaterizma

Gospodin Alfirev je članom Vodičke glazbe postao 1995. godine i od tada neprestano djeluje u udruzi kao svirač tube. Također pjeva i u Crkvenom zboru naše Župe dugi niz godina, a svoj je trag, kao osnivač i jedan od prvih glasova, ostavio i u prvoj klapi Vodičke glazbe te je zaslužan za postavljanje temelja klapskog i vokalno-instrumentalnog djelovanja u Vodicama. Svojim talentom i žarom prema glazbi, na nebrojeno je načina doprinio stvaranju vodičke glazbeno-kulturne scene.EKIPA TELEVIZIJE VODICE  – za doprinos u informiranju za vrijeme Domovinskog rata

Plaketu je u ime cijele Ekipe primio Šime Strikoman, osnivač, glavni urednik i snimatelj Televizije Vodice

Ove se godine obilježava 30 godina od osnutka TVVD koja je započela s emitiranjem nekoliko godina prije, ali  je punu ulogu informativnog medija dobila tijekom Domovinskog rata. Razvojem ratnih događanja odmah je počela proizvodnja programa prilagođenih ratnim uvjetima, pa čak i školskog programa zbog neodržavanja nastave u školi,  a uz vlastiti program, prikazivani su i programi nacionalne televizije i to za čitavo područje Vodica, Šibenika, Zlarina i Brodarice.

Tv Vd bio je tada jedinstveni projekt u Hrvatskoj o kojem se danas pišu doktorske disertacije  na temu Uloge civilnog društva u Domovinskom ratu. Prestala je s radom 1993., a tijekom postojanja kroz nju je prošlo više od 40 volontera: snimatelja, novinara, voditelja, tehničara, montažera i urednika

IVICA BILAN – za snimak „Obadva!“ iz Domovinskog rata

Gospodin Bilan se u vrijeme Rujanskog rata kao snimatelj TV VD,  našao u Zečevu kod Primoštena  gdje je svojom kamerom snimio tada jedinstveni i danas već legendarni snimak rušenja dva neprijateljska aviona. Taj je zauvijek ovjekovječeni uspjeh naše vojske uz glasno klicanje i slavlje Obadva, oba su pala! postao simbol hrvatskog otpora tada snažnijoj i naoružanijoj Jugoslavenskoj vojci.

BRANIMIR MEŠTROV – za doprinos razvoju turizma

Gospodin Meštrov dugogodišnji je turistički djelatnik. Počeo je kao konobar, pa barmen, a zatim je 1975. postavljen šefom sale Hotela Punta i taj posao obavlja sa žarom i ljubavlju sve do umirovljenja. S pružanjem usluge smještaja gostiju u svom domu započinje još 1972. godine. Ljubaznim odnosom prema gostu i obiteljskom atmosferom, svakom pristupajući kao starom prijatelju i ispunjavajući želje gostiju, pruža svijetli primjer vodičke turističke usluge.

Za iznimnu humanost i davalaštvo krvi PLAKETU GRADA VODICA dobiva gospođa GORDANA MIJAT

Gospođa Mijat dugogodišnja je članica Društva dobrovoljnih davatelja krvi plemenitih ideja i stvarnih doprinosa vodičkoj lokalnoj zajednici. U pravilu krv daje tri puta godišnje, dosada već 48 puta.

Za iznimnu humanost i davalaštvo krvi PLAKETU GRADA VODICA dobiva gospodin SAŠA KOMESAROVIĆ

Gospodin Komesarović darovao je  krv 80 puta. Svojim primjerom poticao je i motivirao druge, svoju obitelj, prijatelje i radne kolege da učine isto; svojim djelima i riječju uzor je ljudskosti i nesebične dobrote.

Za iznimnu humanost i davalaštvo krvi PLAKETU GRADA VODICA dobiva gospodin MIROSLAV SLADOLJEV JOLIĆ

Gospodin Sladoljev Jolić dugogodišnji je darivatelj krvi. Tijekom tog vremena 72 puta je darovao krv, potičući svojim primjerom obitelj i prijatelje da mu se pridruže i učine dobro djelo kojim će ljudima u potrebi pomoći i spasiti živote.

Plaketu grada Vodica za doprinos u razvoju vatrogastva na području grada Vodica i dugogodišnji rad u dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vodice dobiva gospodin MATE UDOVIČIĆ

Gospodin Udovičić prvi je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u kojem tijekom godina obnaša dužnost zapovjednika ili zamjenika zapovjednika sve do osnutka Javne vatrogasne postrojbe. Od samog utemeljenja koordinacije ZELENO PLAVE LINIJE PRIJATELJSTVA koja okuplja 6 dobrovoljnih društava i jednu vatrogasnu zajednicu s obale i kontinenta, aktivno je uključen u njezin rad i redovito doprinosi razvoju prijateljstva i suradnje među vatrogascima iz cijele Hrvatske. Prošle je godine gospodin Udovičić otišao u zasluženu mirovinu, ali i dalje sudjeluje u društvenim aktivnostima Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

 

Dobitnici Nagrada grada Vodica za 2020. godinu su: Ivan Kranjac, posmrtno; Ordinacija Vesna Šunjić i  Martin Čičin-Šain

NAGRADA GRADA VODICA posthumno se dodjeljuje gospodinu IVANU KRANJCU – za dugogodišnji rad na stvaranju video kronike Vodica

Na žalost, ovaj vodički istaknuti kroničar našeg grada napustio nas je, prošle godine, pa je Nagradu preuzela njegova kći Eva.

Gospodin  Kranjac čitav je svoj radni i životni vijek proveo u Vodicama koje je iznimno volio. U Domovinskom je ratu dao svoj doprinos od samog začetka i formiranja te ratnog funkcioniranja Televizije Vodice. Gotovo da nije bilo događaja  -  od onih ružnih ratnih do svakodnevnih, kojima se čuvao moral i pozitivan duh stanovništva, koje njegova kamera nije zabilježila.

Bio je prvi direktor Turističke zajednice grada Vodica u poratnom razdoblju kad je započela revitalizacija vodičkog turizma. Bio je i prvi direktor Gradskog poduzeća.

Jedno  je vrijeme obnašao dužnost tajnika vodičkog rukometnog kluba u samim počecima vodičke rukometne priče. Bio je prvi tajnik i aktivni član Udruge maslinara i uljara ''Traulik'' te je aktivno sudjelovao i u radu LAGA-a ''More 249''.

Gospodin Kranjac volio je svoj grad i kameru – uvijek je snimao, montirao i objavljivao priloge i reportaže o događajima i ljudima, zanimljive priče i crtice iz života svojih sumještana i ostavio nam vrijedne vizualno-auditivne dokumente naše recentne povijesti.

Ordinacija Vesne Šunjić dr.med.spec.obit.med (liječnica i sestra Mira Perak) za unapređenje zdravstvene usluge i odnosa prema pacijentima

Dr. Šunjić završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine te zatim trogodišnju specijalizaciju u Splitu. Odmah potom zapošljava se u Domu zdravlja Vodice, zajedno sa svojom medicinskom sestrom Mirom Perak.  Privatnu praksu otvara 2001.  i postaje ugovoreni liječnik HZZO, a specijalizaciju obiteljske medicine završava 2007. godine. Odgovorna i savjesna, potpuno predana svom poslu i radu s pacijentima, kontinuirano se nastavlja educirati i školovati. Redovito polazi medicinske kongrese, seminare i u pandemijskim okolnostima, webinare. Među prvima omogućuje svojim pacijentima analizu krvi i mokraće, stalno ulaže u nove medicinske uređaje, jer ona je liječnica koja nikad olako ne daje dijagnoze i nastoji pružiti kvalitetniju uslugu odmah u svojoj ordinaciji te time štedi svoje pacijente odlazaka u Šibenik, naravno, ukoliko stanje nije takvo da su potrebni daljnji dijagnostički specijalistički pregledi. Danas u njenoj ordinaciji postoje: EKG, ultrazvuk abdomena, spirometar, mogućnost mjerenja gustoće krvi i nošenje holtera tlaka.

Sestra Mira, njezina desna ruka, uvijek nasmiješena, bilo u ambulanti ili u kućnoj posjeti, učinit će sve da se pacijent osjeća sigurno i zbrinuto u njezinim sposobnim rukama; prilikom previjanja, šivanja rane, uzimanja krvi, davanja infuzije, injekcije ili cjepiva.

Liječnica i njezina sestra, zajedno su od prvog dana, profesionalne i  potpuno posvećene svojim pacijentima.

Njihova ljudskost najočitija je bila tijekom protekle godine i korona krize, kad su i same bile u izolaciji pomažući teško oboljelim ukućanima te kad su i same oboljele od COVIDA-19. I u to je vrijeme dr. Šunjić bila stalno dostupna svojim pacijentima preko mobilnog telefona, svima pružala pravovremenu uslugu i još je našla snage i vremena da na kraju dana pošalje poruku s upitom kako je i ima li kakvih promjena.

Liječnici su po svojoj vokaciji empatični i suosjećajni, ali ljudskost i profesionalnost koju smo dobili u Ordinaciji dr. med. Vesna Šunjić tijekom strašno izazovne i za liječnike izuzetno naporne 2020. godine, zaslužuje naše poštovanje i iskazivanje zahvalnosti Nagradom Grada Vodica.

Martin Čičin-Šain – za doprinos obogaćenju društvenog života

Gospodin Martin Čičin Šain je, uz odgovoran i zahtjevan posao državnog službenika,  svoje slobodno vrijeme iskoristio za jačanje i obogaćivanje sportskog i društvenog života u Vodicama. Davne 1972. skupa s grupom mladih radi na osnivanju prvog vodičkog košarkaškog kluba kojem postaje  i prvi predsjednik. Deset godina poslije imenovan je zapovjednikom Milicijske stanice Vodice i u tom se razdoblju naročito posvećuje pitanju sigurnosti u mjestu, javnom redu i miru prilikom održavanja raznih kulturno-umjetničkih manifestacija na otvorenim javnim prostorima razvijajući uspješnu suradnju s hotelijersko-ugostiteljskim objektima i Turističkom zajednicom.

Gospodin Čičin Šain pokazuje svoju ljudskost i  humanost postajući dobrovoljni davatelj krvi, pa je i na mjestu predsjednika toga kluba od 1983.,  punih devet godina.

U ljeto 1990., početkom balvan revolucije, uključuje se u obranu suvereniteta Lijepe Naše. Na početku odlazi u izviđanja iza barikada; u sela Đevrske, Kistanje, Bratiškovce, sve do Knina. Život pun napetosti i neizvjesnosti ostavlja traga na zdravlju te u svibnju 1991. srce gospodina Čičina Šaina udara prvi infarkt. Ipak, ni to ga ne zaustavlja, postaje zapovjednik Policijske postaje Kijevo gdje u potpunom okruženju JNA i četničkih snaga ostaje sve do kraja kolovoza 1991.  U tom razdoblju nezavidne borbene situacije, organizira evakuaciju civilnog stanovništva, a policijski djelatnici ostaju sami na tom području, čuvajući ga od srpskih napada bez podrške domaćih ljudi. Jugoslavenska armija žestoko napada Kijevo ispaljujući  svakodnevno od 1600 do 3000 granata, pa gospodin Čičin Šain  donosi odluku o izvlačenju svojih snaga. U rujnu 1991. radi na organiziranju i pripremi obrane Vodica te tada postaje zapovjednikom Zapadnog dijela Šibensko-kninske županije. Zajedno s  Antom Juričevim Bobanom ujedinjuje snage Policije i i Zbora narodne garde te uspješno obranjuju Vodice i sprječavaju zauzimanje Šibenskog mosta. U tom razdoblju, po zapovjedi gospodina Čičina Šaina, Željko Jonjić u Autoremontu osniva logističku bazu koju kasnije koriste 4,7 i 113 brigada i domobranske pukovnije. Intenzivno radi na nabavi naoružanja i municije, dovozi prve topove i višecjevne bacače za potrebe vojnih i policijskih snaga. Sve je to previše i 1994. gospodin Čičin Šain doživljava drugi infarkt te je početkom 1995. zbog vidno narušenog zdravlja prisiljen otići u mirovinu.

Mirovina ne znači i mirovanje, već se gospodin Čičin Šain još  svestranije posvećuje društvenom životu u Vodicama. 2008. ponovo osniva Košarkaški klub Vodice koji nižući sportske uspjehe zaslužuje ulazak u 2. ligu s mogućnošću ulaska u 1. ligu, ali se od te borbe odustaje zbog nedostatka financijskih sredstava.

2013. godine postaje predsjednik Udruge umirovljenika grada Vodica, najbrojnije vodičke udruge, predano radi na poboljšanju socijalne uključenosti naših sugrađana zrele dobi, organizirajući razne kulturne i zabavne programe. Prošle je godine svojim angažmanom omogućio Udruzi da joj bude odobren program čije će realizacija biti financirana iz EU fondova.

 

NAGRADU ZA ŽIVOTNO DIJELO dobivaju

Boško Fržop – za 70 godina rada na dokumentiranju vodičke baštine i povijesti
Gospodin Fržop je po završetku zagrebačkog Fakulteta arhitekture radio kao projektant I  nadzorni inženjer, među ostalim i na nekim od kapitalnih građevina u Vodicama. U svojoj profesionalnoj karijeri najviše je vremena proveo na rukovodećim mjestima u šibenskom građevinskom poduzeću Izgradnja, a potom osniva vlastitu tvrtku FIN u kojoj radi do umirovljenja, U jednom je mandatu obnašao i dužnost gradskog nezavisnog vijećnika. 

Još od srednjoškolskih dana traje njegova ljubav prema fotografiji. Kao dugogodišnji član Foto kluba Šibenik sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama, a imao je i više samostalnih. Danas njegova zbirka broji više od  60 tisuća fotografija. Dobar dio njih odnosi se na povijest Vodica i događaje koje je autor desetljećima marljivo bilježio svojim fotoaparatom. One su vrijedni dokument vremena koje je gospodin Fržop marljivo digitalizirao kako bi bile od koristi za Vodičane i naše goste, za studente i znanstvenike, za neke buduće radove o povijesti Vodica. Želja je gospodina Fržopa da budu pohranjene unutar vodičke zavičajne zbirke svima na korist i uživanje.

Gospodin Fržop je svom gradu podario neprocjenjivu baštinu, onu arhitektonsko-građevinsku i dokumentarističku, bilježeći povijest i mijenjanje našeg grada tijekom posljednjih sedamdesetak godina.

 

Milan Juričev, posmrtno – za unapređenje ugostiteljske djelatnosti i turističke usluge (nagradu primio Gušte Juričev Barbin)

Gospodin Milan Juričev - Jugov zatajno je i tijekom dugog niza godina nesebično doprinosio razvoju ugostiteljske djelatnosti i turističke usluge u Vodicama.

Gospodin Juričev rođen je 1905. u Vodicama iz kojih seli u Ljubljanu 1935. i u kojoj ostaje sve do svoje smrti 1987. godine. Najveći dio svog radnog vijeka, više od pola stoljeća, bio je direktor ljubljanskog hotela Union, ali je i nakon umirovljena ostao aktivan turistički djelatnik, najprije u Gostinjsko-turističkom zboru Slovenije, kao dugogodišnji član Vijeća i funkcionar u Turističkoj zajednici grada Ljubljane, a jedno vrijeme i kao direktor Turističke zajednice Slovenije. Gospodin Juričev bio je vrstan  profesionalac, stručnjak u svom poslu, naočit, rječit i nadasve ugodan i dobar čovjek. Koristeći svoj položaj i mogućnosti, svjestan činjenice da se turizam ne može razvijati bez školovanog kadra, dovodio je mlade i znanja željne vodičke mladiće koji su svoju budućnost vidjeli upravo u tada potpuno novoj gospodarskoj grani, u Ljubljanu,  egzistencijalno ih zbrinjavajući i omogućavajući im školovanje i profesionalno napredovanje kroz rad u poznatim slovenskim i istarskim hotelima. Upravo vođeni sigurnom i blagonaklonom rukom gospodina Juričeva, stasali su prvi vodički ugostitelji od kojih su neki stvorili vlastiti poznati ugostiteljski brand i učinili Vodice poznatim ugostiteljskim i turističkim gradom.

Da je gospodin Juričev pomogao jednom ili dvojici mladih školaraca, to bi bilo značajno, ali činiti to desetljećima i obrazovati više od osamdeset mladića podižući tako kvalitetu turističke usluge i ponude te time snažno doprinoseći razvoju Vodica kao vodeće turističke destinacije, poduhvat je bez premca. Stoga smatramo da se Vodice svom dobrotvoru moraju odužiti, mada posthumno, Nagradom za životno djelo.

 

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Utorak, 04 Svibanj 2021 13:19
djelomob1.jpg