Svibanj 05, 2021 2988

Inkluzija Šibenik u Vodicama pokrenula uslugu organiziranog stanovanja u kući uz podršku

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Klub korisnika Vodice osnovan je od strane Centra za socijalnu inkluziju Šibenik, a djeluje na području grada Vodica već 6 godina. Rad kluba fokusiran je na uključivanje osoba s invaliditetom koje žive na području Vodica u društveni i radni život zajednice, s ciljem povećavanja kvalitete života i socijalnom uključivanju korisnika.

Od nedavno Inkluzija Šibenik u Vodicama nudi uslugu organiziranog stanovanja u stanu ili kući, manjoj skupini odraslih osoba s intelektualnim teškoćama uz dnevno stručno praćenje i podršku u njihovom svakodnevnom životu. Tim povodom razgovarali smo sa dr.sc. Marijom Alfirev, ravnateljicom Centra za socijalnu inkluziju Šibenik; Iris Cukrov, dipl. psiholog, voditeljicom Službe socijalnih usluga te Romanom Skočić, mag. soc. i paed., voditeljicom programa i projekata

Inkluzija Šibenik formalno postoji od 2003. godine. Ove godine slave „punoljetnost“ i ponosni su na kontinuitet rada i prepoznatljivosti. Udrugu je osnovalo nekoliko stručnjaka u suradnji s roditeljima osoba s intelektualnim teškoćama.

- Vizija koja nas je vodila i vodi u radu je društvo koje cijeni različitost i koje u svakom svom članu otkriva jedinstvene i potrebne vrijednosti. Željeli smo pokrenuti promjene u Šibensko-kninskoj županiji, promijeniti paradigmu razmišljanja i odnosa prema osobama s invaliditetom. Planovi su nam bili stvaranje uključivog društva, pokretanje socijalnih usluga u zajednici, senzibilizacija javnosti, osnaživanje osoba s intelektualnim teškoćama. Biti uključen u zajednicu znači da svi ljudi, bez obzira na to koje teškoće ili potrebu za podrškom imaju, imaju izjednačene mogućnosti aktivnog sudjelovanja kao i pristup istim resursima koji su na raspolaganju svim ljudima koji žive u zajednici.   – rekla nam je Marija Alfirev

Misija Inkluzije Šibenik je pružanje, poticanje i podržavanje procesa uključivanja djece i mladih s teškoćama u razvoju, osoba s intelektualnim teškoćama, osoba s drugim vrstama invaliditeta i osoba s psihosocijalnim teškoćama u prirodnu društvenu sredinu.

- Provodimo djelatnosti pružanja socijalnih usluga organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka, te programe zapošljavanja uz podršku, provođenje slobodnog vremena uz podršku, poticanje samoodređenja i samozastupanja, razvoj društvenog poduzetništva, educiranje asistenata za osobe s invaliditetom, stručnjaka, te provodimo različite projekte i inicijative usmjerene prema lokalnoj upravi i samoupravi i donositeljima odluka na državnoj razini. Trenutno imamo 13 stalnih zaposlenika i 10 pomoćnika u nastavi, a prema potrebi zapošljavamo radnike za provođenje aktivnosti iz projekata. Udruga ima značajno iskustvo u provođenju projekata (više od 100 različitih projekata) kojima se nastoji integrirati marginalizirane skupine i olakšati njihov društveni položaj. – naglasila je Marija Alfirev

Inkluzija Šibenik nudi uslugu organiziranog stanovanja u stanu ili kući, manjoj skupini odraslih osoba s intelektualnim teškoćama uz dnevno stručno praćenje i podršku u njihovom svakodnevnom životu. Podrška korisnicima u stambenim zajednicama ovisi o njihovim individualnim potrebama i željama. Trenutno imaju 3 stambene zajednice s 3 tipa podrške.- Stambena zajednica sa sveobuhvatnom podrškom (24 sata podrške) nalazi se u kući Vodicama u koju smo se nedavno preselili kuću jer nudi brojne mogućnosti, prilagođena je teško pokretnim osobama, ima veliko dvorište i vrt što omogućava brojne rekreativne aktivnosti, nalazi se u blizini plaže čime će im biti omogućen gotovo svakodnevni odlazak na plažu tijekom ljetnih mjeseci. – kaže nam Iris Cukrov

Inkluzija Šibenik pruža osobama s invaliditetom psihosocijalnu podršku putem individualnih razgovora sa stručnim radnicima koji su educirani za pružanje te vrste podrške, u ovom trenutku s psihologinjom i pedagoginjom.

- Kako bi psihosocijalna podrška bila što kvalitetnija redovito se održavaju i sastanci stručnog tima na kojima se procjenjuje napredak i individualne potrebe. U psihosocijalnu podršku uključeni su i roditelji, djeca, bračni partneri, sestre ili braća, socijalni radnici, savjetnici u zapošljavanju i ostale osobe važne u životu osobe kojoj se pruža psihosocijalna podrška. Njihovo sudjelovanje  je nužno i poželjno kako bi podrška bila obuhvatna te kako bi se osobe koje primaju podršku osjećale sigurne,  dobro informirane i podržane. – ističe Iris Cukrov

Klub korisnika Vodice osnovan je od strane Centra za socijalnu inkluziju Šibenik, a djeluje na području grada Vodica već 6 godina, kao jedna od aktivnosti u sklopu trogodišnjeg programa „Širenje mreže socijalnih usluga i povećanje kvalitete života za osobe s invaliditetom na području Šibensko-kninske županije“.

- Partneri koji nam pomažu u provođenju programa su Grad Vodice, Grad Šibenik i Centar za socijalnu skrb Šibenik. Kroz partnerstvo s Gradom Vodicama osigurano je korištenje gradskog prostora u kojem se održavaju redovita druženja, komunikacijske radionice i ostale aktivnosti usmjerene osnaživanju korisnika. Rad kluba fokusiran je na uključivanje osoba s invaliditetom koje žive na području Vodica u društveni i radni život zajednice, s ciljem povećavanja kvalitete života i socijalnom uključivanju korisnika. Kako bi se unaprijedilo socijalno uključivanje osoba s invaliditetom i povećala kvaliteta njihovog života provode se radno – okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina, psihosocijalna podrška korisnicima i njihovim obiteljima, prijateljima, partnerima te usluge organiziranja načina provođenja slobodnog vremena. – rekla nam je Romana Skočić

U aktivnostima kluba redovito sudjeluju i volonterke Mihovilka Poljičak i Natalija Mićin, a uz pomoć kojih planiraju povećati broj dana održavanja kluba.

- Trenutno provodimo europski projekt ''Razvoj mreže klubova za zapošljavanje na području Šibensko – kninske županije''. Započeo je sredinom travnja 2019.  i traje do listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta je 954.494,50 kn te je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Partneri  na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Šibenik, Centar za socijalnu skrb Šibenik, Industrijsko – obrtnička škola Šibenik, Medicinska škola Šibenik i Srednja škola Lovre Montija Knin. Projektom su se pokrenuli klubovi za zapošljavanje prilagođeni potrebama ranjivih nezaposlenih skupina te je cilj povećati zapošljivost ranjivih skupina na području Šibensko – kninske županije. 

Tijekom rujna i listopada 2020. godine proveli smo ciklus radionica klubova za zapošljavanje u Vodicama u koje je bilo uključeno 6 sudionica. U sklopu projekta trenutno snimamo i promotivni film o klubovima za zapošljavanje za čije je snimanje, montažu i režiju zaslužan diplomirani filmski snimatelj Šime Strikoman. – kaže Romana Skočić te ovim putem poziva nezaposlene osobe da nam se jave i priključe u Klub za zapošljavanje gdje ćemo s njima raditi na samoprocjeni, usavršavanju komunikacijskih vještina, pisanju životopisa i molbi za posao, uvježbavanju prezentacijskih vještina potrebnih za predstavljanje poslodavcima i sl.

Za kraj ovog razgovora upitali smo ih za poruku našim sugrađanima

Ovim putem želimo se zahvaliti našim višegodišnjim partnerima na programu, posebno Gradu Vodice, uključenim volonterkama, ali i našim dragim suradnicima koji obogaćuju naše aktivnosti. Posebno izdvajamo Gradsku knjižnicu Vodice, Caritas župe Vodice, Gradsko društvo Crvenog križa Vodice, Likovnu udrugu More i Moj svit Vodice.

Zahvaljujemo svim susjedima, gospodinu Josipoviću i svima koji su pomažu da bi se našim korisnicima u stambenoj zajednici.

Također, pozivamo kreativce koji svojim hobijima, znanjima i vještinama mogu obogatiti naš rad organizacijom povremenih kreativnih radionica, te sve zainteresirane građane koji žele sudjelovati u aktivnostima kluba korisnika Vodice, steći nova iskustva, znanja i prijatelje.

Javiti nam se možete na broj telefona  udruge (022 312 171 – ured Šibenik, 022 206 550 – Klub korisnika Vodice) ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – kazali su iz Inkluzije Šibenik

 

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 05 Svibanj 2021 14:28
djelomob1.jpg