Svibanj 05, 2021 3573

Predstavljen plan cijepljenja za područje Šibensko-kninske županije

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Nakon što je jučer održan online sastanak svih župana i ravnatelja zavoda za javno zdravstvo s predsjednikom Vlade g. Andrejem Plenkovićem, vezano uz provedbu Plana cijepljenja protiv COVID-a 19, danas je ispred zgrade Šibensko-kninske županije održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen plan cijepljenja za područje naše županije.

Kao i u cijeloj RH, na području Šibensko-kninske županije, cijepljenje se provodi od 28. prosinca 2020. Glavni koordinator i organizator za područje Šibensko-kninske županije je županijski Zavod za javno zdravstvo, u suradnji s ostalim zdravstvenim ustanovama u županiji. Do sada su u provedbi cijepljenja sudjelovali zdravstveni timovi Zavoda za javno zdravstvo, domova zdravlja, ordinacija (ex koncesionari), općih bolnica i Zavoda za hitnu medicinu te liječnički timovi hrvatske vojske.
Do 2. svibnja ove godine u Šibensko-kninsku županiju stiglo je 24 308 doza cjepiva.  Procjena je da je oko 16 800 osoba cijepljeno s dvije doze, a oko 7 500 osoba jednom dozom cjepiva. Zbog povećane dinamike isporuke cjepiva u narednim danima, znatno većem broju građana bit će omogućeno cijepljenje.
 

„Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, količine koje će dolaziti u tjednima svibnja i lipnja su puno veće, tako da je planirano da ćemo za to razdoblje dobiti 66 892 doze. S obzirom na najavljene količine, kao i odluku ministra zdravstva da u cijepljenju moraju sudjelovati sve zdravstvene ustanove (javne i privatne), pojačat će se dinamika cijepljenja i angažman svih raspoloživih zdravstvenih timova.“, kazao je župan Goran Pauk.

Osobe koje se žele cijepiti trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, putem platforme „cijepise“ ili Zavodu za javno zdravstvo, ukoliko nemaju izabranog liječnika na području naše županije. Cijepljenje će se i nadalje odvijati u ordinacijama izabranog liječnika, na punktovima i u Zavodu za javno zdravstvo, a cijepit će timovi svih zdravstvenih ustanova. Ravnatelj šibenskog Doma zdravlja Joško Jurić najavio je da će se u skladu s isporukama većih količina cjepiva organizirati I dodatni punktovi za cijepljenje.

 

„U sljedećem tjednu cijepljenje će biti organizirano u sportskoj dvorani na Baldekinu u Šibeniku, a na red za docjepljivanje sada dolaze građani koji su se cijepili na prvom masovnom cijepljenju u dvorani. Cijepljenje će se odvijati u srijedu, četvrtak i petak, a bude li potrebe, organizirat ćemo i dodatne termine.“,najavio je Jurić.

U Kninu i Drnišu, cijepljenje se odvija u domovima zdravlja, a razmišlja se i o organizaciji punktova u Primoštenu i Tisnom. Osim na punktovima, paralelno traje cijepljenje u ambulantama obiteljske medicine.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Diana Dulibić kazala je kako ovaj tjedan dolazi pet tisuća, dok je za sljedeći tjedan planirana isporuka oko osam tisuća doza cjepiva različitih proizvođača;  Pfizera, Astra Zenece, Moderne te Johnsons & Johnsonsa.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dr. Ankica Parat Baljkas istaknula  je kako su sva cjepiva registrirana u Europskoj uniji podjednako kvalitetna i podjednako štite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

„Odbijanje cjepiva i odgađanje cijepljenja samo nas dovodi u nepotreban pojačan rizik .“, poručila je dr. Parat Baljkas.

Na području naše županije završava II. faza Plana cijepljenja koja uključuje osobe starije od 65 i kronične bolesnike, kao i pripadnike žurnih službi. Prošlog tjedna započelo je i cijepljenje  po prioritetima HZJZ i Nacionalnog stožera turističkih i prosvjetnih djelatnike, kao i djelatnika medijskih kuća, što zapravo označava početak III. faze.

djelomob1.jpg