Svibanj 14, 2021 5909

Ministrica Marija Vučković: Antonio je izabrao pravi put, unatoč nedaćama ostaje na rodnoj grudi

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

U radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji danas boravi ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je posjetila OPG Antonio Čorić u vodičkom zaleđu, gdje mladi poljoprivrednik uzgaja smokve.

Naime, uz pomoć ministarstva na mjeri 6.1. mladi poljoprivrednik je kupio sušaru, hladnjaču, traktor, novu parcele i osigurao navodnjavanje.

-    Svi smo čuli za onu da je poljoprivreda tvornica na otvorenom, tako vidimo da ovaj nasad nije reprezentativnog karaktera, ali utjehu mi daje i ista ili slična situacija s nasadima drugih kolega smokvara. Dakle, znam da nije do naše pogreške i krivog pristupa, već do prirode koja nam u našim počecima nije bila blagonaklona – rekao je na početku Antonio.

Naime, zbog vremenskih nepogoda ovo proljeće su mijenjali 150 sadnica, a nakon leda koji ih je pogodio prije mjesec dana očekuje sličnu brojku i na jesen, tako da dolazi do brojke od 300 zamijenjenih sadnica, što je skoro polovina nasada.

-    Zagazili smo putem koji smo si sami zacrtali i ne namjeravamo skrenuti s njega. Nadamo se boljim poljoprivrednim godinama, sreći, daljnjoj podršci ministarstva i lokalnih vlasti i božjoj pomoći. – kaže Antonio te se zahvaljuje Gradu Vodicama, Lagu More 249 i Županiji na potporama.

Voda koja život znači i bez koje nema poljoprivrede je resurs kojim obilujemo i koji se izljeva u more umjesto da ga skrenemo u naša polja. Navodnjavanje krških polja je jedina opcija i to uzmite u obzir, obratio se Antonio ministrici.

Mistrica Vučković ističe da joj je drago što je posjetila vodičko zaleđe i poslušala ideje koje se odnose na povezivanje poljoprivrede i turizma.

-    Putem programa ruralnog razvoja na području ove županije ugovorena su značajna sredstva, a drago mi je da se u ovoj županiji koristi i operativni program za pomoć pomorstvu i ribarstvu. Ovdje sam čula i određene sugestije koje se odnose na kategorizaciju poljoprivrednog zemljišta. Antonio je izabrao pravi put, program ruralnog razvoja već čini svoje i nadam se da Antonio uz podršku Županije, Grada, Razvojnih agencija i Lagova neće odustati. - rekla je ministrica

A značajnu podršku u svom radu Antonio je imao od Županije Šibensko kninske.

-    8,6 milijuna kuna županijskih sredstva u ove zadnje 4 godine išlo je za poljoprivrednike, a najviše onda kad je bilo najteže, u ove zadnje dvije godine. Antonio nam se uklapa u onaj dio poticaja koji nam je naviše drag, a to su mladi poljoprivrednici, jer privređuju i ostaju u Hrvatskoj – rekao nam je župan Goran Pauk.

djelomob1.jpg