Svibanj 27, 2021 3591

Htjeli su dokazati cijelom svijetu da su maslinova ulja iz Dalmacije najbolja, i dokazali su. Kući su se vratili sa 6 zlatnih i 3 srebrene medalje

Ocjeni sadržaj
(13 glasova)

Na Međunarodnoj manifestaciji New York International Olive Oil Competition 2021. predstavljen je 51 uzorak maslinovog ulja iz cijele Dalmacije, od čega ih je 21 iz Šibensko-kninske županije.  5 zlatne i tri srebrene medalje su otišle u Vodice, te jedna zlatna na Prvić.

Maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja je puno više od poljoprivredne djelatnosti. Kako do sada ulje cijele Dalmacije nije bilo dovoljno promovirano niti je Dalmacija kao maslinarska regija zauzela svoje mjesto na svjetskoj karti maslinara, ove godine se to promijenilo. Cilj je bio brendiranje Dalmacije kao regije koja daje vrhunsko ulje.

Tomislav Duvnjak predstavnik Strukovne organizacije uljara i maslinara Županijske komore Šibenik  i vlasnik uljare Sv. Ivan iz Vodica zajedno s  predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Šibenik Josipom Laćom te šibensko- kninskim županom Goranom Paukom poslali su uzorke ulja na Međunarodnu manifestaciju New York International Olive Oil Competition 2021. koja je danas završila .

- Slanje uzoraka je iznimno skupo tako da nam je tu pomogla Županija i Hrvatska gospodarska komora. Na samom početku smo mislili da nećemo skupiti više od 30ak uzoraka, a na naše iznenađenje smo poslali  51 uzorak iz Dalmacije – rekao nam je Tomislav Duvnjak začetnik ove ideje i jedan od laureata koji se u dvije godine kući vratio sa zlatnom i srebrenom medaljom.

Od svih prijavljenih sudionika mnogo medalja je otišlo u Hrvatsku, a Dalmacija je prvi put u povijesti pobrala više zlata nego Istra, na iznenađenje svih prisutnih.

- Još lani sam dao do znanja našim sumještanima da moraju u pravom trenutku pobrati masline, preraditi ih isti dan i to tehnološki ispravno i da medalje ne mogu izostati – zaključuje Duvnjak.

Kroz Program potpora poljoprivredi, Šibensko-kninska županija je prijavljenim maslinarima sa svog područja sufinancirala 50% troškova kotizacije za ovu manifestaciju, dok im je  županijska Gospodarska komora sufinancirala 25% troškova, tako da su maslinari sudjelovali s 25% vlastitih sredstava.- Kroz provođenje županijskog Programa potpora poljoprivredi odlučili smo učiniti jedan iskorak na tom području i podržati naše maslinare u zajedničkom nastupu na ovoj eminentnoj manifestaciji u New Yorku. Naš zajednički cilj je vrhunska dalmatinska maslinova ulja postaviti na pijedestal, gdje ona i pripadaju. S jedne strane imamo vrhunska vina, a s druge strane ulje.  Kako je do sad bilo poprilično podcijenjeno maslinovo ulje cilj nam je bio poslati  što više uzoraka maslinovog ulja kako bi ona zauzela mjesto na svjetskoj karti ulja  – rekao je župan Goran Pauk.

Do sada su većinom ulja iz Istre odnosila zlatne medalje, a ove godine je Dalmacija dala svoj obol. Tako je iz naše županije osvojeno 14 zlatnih i 7 srebrenih medalja.

- Definitivno je ovo fantastičan uspjeh. Ove medalje su samo potvrda vrhunskog proizvoda  koje Dalmacija, odnosno Šibensko-kninska županija ima.

Našem turistu treba vrhunski doživljaj i vrhunski proizvod.

- A ovakve nagrade upravo to omogućuju – zaključio je župan Goran Pauk.

Mada je većina sudionika znala da ima kvalitetna i vrhunska ulja nitko se na tako prestižnom natjecanju nije nadao medalji, štoviše zlatnoj.

Vodičanin Antonio Skočić se na nagovor Tomislava Duvnjaka  prijavio ponajviše jer je njegovo ulje dobro kotiralo na dosadašnjim natjecanjima u našoj županiji.

- Kako sam naslijedio  maslinik od svojih roditelja i posljednjih deset  godina se bavim maslinama ovo je uistinu veliko priznanje za moj rad. Maslina oblica i lećina su dobitna kombinacija koje su rezultirale zlatnom medaljom – rekao nam je Skočić.

A ni Mario Šmit s otoka Prvića nije krio oduševljenje.

- Ovo mi je prvo međunarodno natjecanje. Već nekoliko godina natječem se na Danima maslinovog ulja i Noćnjaku, ali na ovakvo natjecanje nikada nisam slao uzorke. Konkurencija je bila velika, ali je ipak naša kvalitetna maslina s Prvića osvojila zlato – kazao je Mario Šmit ponosni vlasnik zlatne medalje.

I baš ta kvaliteta ih je dovela na pijedestal svjetskih ulja, kao i Damira Buntića.

- Na svom OPG-u Buntić u Grabovcima  bavimo se ekološkom proizvodnjom. Imamo mladi maslinik zadnjih 16 godina sorte oblice i krvavice. Gotovo 320 stabala maslina do sada nam je dalo veliki broj stranih i domaćih medalja, ali na ovakvom prestižnom natjecanju nikada nismo bili. Stvarno je to velik uspjeh. Do sada nas nije bilo na karti maslinara, a sad smo i mi tu – zaključio je Damir Buntić.

Nikola Birin iz Vodica je prvi puta slao ulje na natjecanje.

- Na nagovor  Tomislava Duvnjaka i udruge imali smo za cilj poslati što više ulja sorte oblica jer želimo stvoriti brend.  Mi kao vinarija Birin imamo ulje kao sekundarni proizvod tako da se nisam ničem nadao, ali se trudim tehnološki napraviti dobro ulje. To je ulje koje direkt sa stabla ide na preradu – rekao je Nikola Birin.

I način prerade i vrijeme berbe zaslužni su za ovakve  rezultate. Male Vodice u usporedbi s cijelim svijetom su pokupile ovoliko medalja. Uz gore navedene zlato je osvojio Marko Murtić, a srebrene medalje ponijeli su Vitrenice By OPG Zoran Josipović, Sv Ivan Oblica, OPG Vinko Trcera

Bilo srebro ili zlato laureati su se na ovaj način dokazali ne samo sebi nego cijelom svijetu. Još je jednom potvrđeno da Dalmacija ima vrhunsko maslinovo ulje. A to je važnije od bilo koje medalje.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 27 Svibanj 2021 17:07
djelomob1.jpg