Svibanj 28, 2021 2247

Održan Okrugli stol na temu "Socijalne usluge na području grada Vodica"

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik organizirao je i održao 27.svibnja 2021. godine okrugli stol na temu „Socijalne usluge na području grada Vodica“. Okrugli stol održao se online, putem Jitsi Meet platforme.

Okrugli stol organiziran je u sklopu trogodišnjeg programa pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga i povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom na području Šibensko-kninske županije“. Program je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na spomenutom programu su Grad Šibenik, Grad Vodice i Centar za socijalnu skrb Šibenik.

Glavni cilj organiziranja okruglog stola bio je dobiti sliku postojećih socijalnih usluga s ciljem boljeg povezivanja dionika, ali i detektirati koje socijalne usluge su potrebne, ali nisu dostupne na tom području.

Sudionici na okruglom stolu bili su Luka Lipić (Grad Vodice), Davorka Grbac Plavčić (Centar za socijalnu skrb Šibenik), Marijana Biluš (Gradsko društvo Crvenog križa Vodice), Ivana Mikulandra i Ivana Mrvica (OŠ Vodice), Tina-Valerija Storić i Lucija Ivanda (DV Tamaris), Sami Bach ( HU Daj5 od srca), Mila Antić (Udruga roditelja i djece Zlatne ribice), Antonia Dobrota Mileković (Udruga za promicanje kreativnog i zdravog života „Otok“) i Lovro Paškov (Eko udruga Prvić Šepurine).

Predstavnici su na početku okruglog stola predstavili organizacije iz kojih dolaze i djelokrug rada kako bi se međusobno bolje upoznali i dobili kompletnu sliku koje socijalne usluge su dostupne u lokalnoj zajednici grada Vodica. Potom se otvorila interaktivna rasprava o socijalnim uslugama koje nedostaju na području grada Vodica..

Zaključci s okruglog stola su sljedeći:

Problemi u kontinuiranoj provedbi programa i projekata za osobe starije životne dobi, npr. gerontodomaćice. Potrebno je osigurati neprekidnu podršku osobama starije životne dobi.

S obzirom da provedba velikog broja aktivnosti u sklopu pružanja socijalnih usluga počiva na radu volontera potrebno je osnovati volonterski centar koji bi preuzeo koordiniranje svih uključenih volontera.

S obzirom na geografsko područje koje pripada gradu Vodicama, s pripadajućim zaleđem i otocima potrebno je osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici Vodice.

Na području grada Vodica ne postoje smještajni kapaciteti za starije i nemoćne koji nisu u mogućnosti za samostalan život, čak ni uz podršku pomoći u kući.

Potrebno je savjetovalište o ovisnostima za mlade i njihove obitelji, posebno online ovisnosti koji bi bio orijentiran i na podršku mentalnom zdravlju.

Osobe s psihičkim bolestima su ranjiva skupina za koju ne postoji adekvatna podrška u obliku savjetovanja.

Potrebno je umrežavanje pružatelja socijalnih usluga i svih dostupnih socijalnih usluga na području grada Vodica.

- Zaključke s okruglog stola uputit ćemo nadležnim institucijama, kao i svim sudionicima okruglog stola te se nadamo da ćemo ih time potaknuti na odgovaranje potreba lokalne zajednice,  planiranje daljnih programa i projekata, ali i ostvarivanje budućih suradnji. – objavljeno je na web stranicama Inkluzije

djelomob1.jpg