Lipanj 16, 2021 2149

Održana završna radionica projekta Adriadapt

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U ABC centru u Šibeniku jučer je održana završna radionica projekta Adriadapt - a Resilience information platform for Adriatic cities and towns.

Provedba ovog projekta omogućila je utvrđivanje konkretnih mjera za prilagodbu klimatskim promjenama na Jadranu, a njegov krajnji cilj je doprinijeti sigurnom i stabilnom razvoju na Jadranu uz naglasak na poboljšanje i očuvanje okoliša.

Sudionike završne radionice pozdravio je župan dr.sc. Marko Jelić kazavši kako se suvremeni svijet nalazi se pred novim i velikim izazovima.

„Ugrožavanje ravnoteže ekološkog sustava klimatskim promjenama i ljudskim djelovanjem jedan je od najvećih. Problemom klimatskih promjena ne može se ovladati bez novih spoznaja i usvajanja znanja te su upravo iz tog razloga ovakve radionice jako značajne. Vrlo je važno djelovati i podizati razinu svijesti o ovoj temi. Uskoro će nam na raspolaganju biti i značajna sredstva koja, upravo za ovakve projekte, možemo povući iz fondova Europske unije, što svakako planiramo učiniti.“, kazao je župan dr.sc. Marko Jelić.

Ulaganjem u znanje i jačanjem kapaciteta za pravodobno planiranje povećava se otpornost na klimatske promjene, smanjuje njihov negativni utjecaj te omogućuje održivi razvoj.

Na radionici su predstavljeni rezultati projekta Adriadapt, a kako je isti vezan na prethodni projekt „Obalni plan za Šibensko-kninsku županiju s fokusom na utjecaj klimatskih promjena“, predstavljen je i sažeti put od prethodnih sedam godina prema održivom razvoju obalne zone Šibensko-kninske županije.

Naime, Šibensko-kninska županija prva je u Hrvatskoj izradila Obalni plan koji je postao jedan od temeljnih dokumenata održivog razvoja Šibensko-kninske županije.

„Po našem Obalnom planu postali smo prepoznatljivi i ono što je najvažnije, motivirali smo i susjedne županije da rade na ovakvim dokumentima. Iako možemo reći da smo u zaštiti vrijedne prirode naše županije napredovali, najteže je zaštiti uski obalni prostor na kojem je, kao i drugdje u Mediteranu, najveći pritisak investitora, apartmanizacije i betonizacije, ali i klimatskih promjena. Razlog je to više za ulaganje daljnjih napora, jer, kao što je već utvrđeno, klima se mijenja te je krajnje vrijeme da se promijenimo i mi.“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša  i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr.sc. Sanja Slavica Matešić.

Projekt Adriadapt se financira putem Standard poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je s provedbom započeo 01.01. 2019. godine. Ukupno je vrijedan 2.223.870,00 eura.

Projektne aktivnosti uključivale su usklađivanje i poboljšanje praćenja i prikupljanja podataka o klimi; izradu baze podataka koja sadržava najbolje prakse, smjernice, pravne okvire i studije; testiranje i integriranje razvijene baze podataka u odabranim testnim područjima Italije i Hrvatske, a održavanje i diseminacija informacija iz baze podataka poslužit će i kao potpora za planove u drugim područjima.

 

djelomob1.jpg